САД шаљу мобилне ракетне системе Украјини

Срна
САД шаљу мобилне ракетне системе Украјини

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џо Бајден изјавио је данас да ће се у новом пакету наоружања за Украјину наћи и мобилни артиљеријски ракетни системи, прецизно оружје које може да погоди циљеве удаљене и до 80 километара.

 “Сједињене Државе ће стати уз своје украјинске партнере и наставити да обезбеђују Украјини оружје и опрему за одбрану”, навео је Бајден у саопштењу у коме је најављен нови пакет наоружања за Украјину, преноси Ројтерс.

„Данас објављујем да издвајамо нови важан пакет помоћи у сфери безбједности, који треба да пружи неопходну и правовремену подршку украјинским војницима. Захваљујући додатним финансијским средствима за Украјину, која су одобрена уз већинску подршку Конгреса, САД имају могућност да наставе испоруке значајне количине оружја Украјини”, наводи се у писаној Бајденовој изјави коју је објавила Бијела кућа.

Како је након тога саопштио Пентагон, нови пакет америчке војне помоћи укључује 4 система “ХИМАРС” који се већ налазе у региону, четири хеликоптера Ми-17, хиљаду ракета „Џавелин” и 15 тактичких возила, радаре.

Сједињене Америчке Државе су унапријед пребациле бацаче „ХИМАРС” у Европу како би осигурале њихову брзу предају Украјини.

Раније данас амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио да је Кијев увјерио Америку да неће користити вишецјевне бацаче ракета за нападе на циљеве на територији Русије.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана