Сукоб у Украјини: ДНР организује међународни трибунал украјинским милитантима

ГС
Сукоб у Украјини: ДНР организује међународни трибунал украјинским милитантима

МОСКВА/КИЈЕВ - Сукоб у Украјини ушао је у 98. дан.

22:12 - Данци већински за снажније војне везе са ЕУ

Након данашњег референдума све указује на то да је Данска спремна да се придружи одбрамбеној политици Европске уније и продуби војне везе као одговор на руску инвазију на Украјину, показују резултати анкете јавног емитера ДР.

У анкети објављеној после затварања бирачких места наводи се да 69 одсто Данаца који су изашли на референдум подржава заједничку безбједносну и одбрамбену политику ЕУ, преноси Ројтерс.

Против је био 31 одсто испитаних бирача, показују резултат анкете ДР.

21:42 - Столтенберг: Рат у Украјини завршиће се за преговарачким столом

Рат у Украјини ће се дефинитивно завршити за преговарачким столом, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

“Ратови су непредвидиви, али могли смо да предвидимо шта се сада дешава. Сви ратови се у неком тренутку завршавају за преговарачким столом. И овај рат ће се завршити за преговарачким столом”, рекао је Столтенберг.

Истовремено, генерални секретар НАТО-а је напоменуо да то у потпуности зависи од ситуације на ратишту.

21:10 - Украјина: Руси су заузели источни дио Северодоњецка

Украјинска војска је саопштила да су руске снаге данас безуспјешно покушале да напредују на неколико фронтова, али су наишле на отпор и повукле се.

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да Руси “настављају да нападају Северодоњецк и успостављају контролу над источним дијелом града”.

20:41 - Гајдај: Цивили у склоништу са опасним хемикалијама

Један број цивила се крије од руског гранатирања испод хемијске фабрике у украјинском граду Северодоњецку, а могуће је да у том објекту још увек има залиха опасних хемикалија, рекао је данас регионални гувернер Сергеј Гајдај.

'Тамо има цивила у склоништима за бомбе, и то доста њих, али то неће бити други Азовсталј јер је та (фабрика) имала огроман подземни град каквог нема овде у Азоту”, рекао је гувернер Луганска Сергеј Гајдај.

20:01 - САД шаљу мобилне ракетне системе Украјини

Предсједник САД Џо Бајден изјавио је данас да ће се у новом пакету наоружања за Украјину наћи и мобилни артиљеријски ракетни системи. Опширније на линку.

19:15 - ДНР позвала представнике европских земаља на суд украјинским нацистима

Представници европских земаља могли би да буду судије у међународном трибуналу над украјинским милитантима, позиви су послати, изјавила је за Спутњик председница комитета за кривично и административно законодавство Народног савета ДНР Јелена Шишкина.

"У овом тренутку Генерално тужилаштво Доњецке Народне Републике, релевантна министарства и ресори Руске Федерације заједнички развијају повељу. Ускоро ћемо је видјети. Пошто је то међународни трибунал, није везан за законодавство националне јурисдикције. Због тога ће према повељи, наравно, састав судија бити међународни. Видјећемо ко ће то бити. Упутили смо позиве разним државама, укључујући и Европи. Ко се одазове и не уплаши да се отворено супротстави нацизму који цвета на територији државе Украјине, видјећемо и, можда, њихови представници постану дио међународног трибунала", објаснила је Шишкина.

19:00 - ДНР: Украјинске снаге испалиле су више од 300 граната

У последња 24 часа украјинске снаге испалиле су више од 300 граната и мина из ракетних система „Ураган" и „Град" калибра 152 и 122мм и минобацача калибра 120мм, саопштила је Народна милиција ДНР.

Гађана су подручја 11 насеља Републике.

"Од посљедица украјинске агресије погинуо је један цивил, а петоро је рањено. Оштећено је 27 стамбених објеката, пет аутомобила и осам објеката цивилне инфраструктуре", наводи се у саопштењу.

Заједничким дејствима снага Доњецке Народне Републике и Оружаних снага Руске Федерације одбијен је непријатељски напад у рејону насеља Павловка из правца насеља Угљедар.

18:15 - Снаге Украјине гранатирале фабрику кокса у Макејевки

Украјинске трупе гранатирале су Јасиновску фабрику кокса у Макејевки, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.
„Једна особа је рањена", наводи се у саопштењу објављеном на званичном Телеграм каналу.

 

17:57 - Италија спремна да учествује у операцији разминирања украјинских лука

Италија је спремна да учествује у операцији разминирања украјинских лука како би се омогућио извоз жита, изјавио је италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо.

Неопходно је из украјинских лука отворити поморске коридоре за превоз жита, посебно пшенице. Да би то било могуће потребно је разминирати воде испред лука, прије свега у Одеси, уз руске гаранције безбједног транзита терета. 

17:44 - Украјинске трупе поново су гранатирале Јасиновату и Доњецк

Украјинске трупе поново су гранатирале Јасиновату и Доњецк, испаливши за три минута десет ракета из ракетног система „Град" и седам граната калибра 122 мм, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

 

17:40 - Блинкен: Украјина неће нападати циљеве на територији Русије

Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је данас да су му украјинске власти пружиле увјеравања да неће користити системе наоружања дугог домета које им је обезбједио Вашингтон против циљева на територији Русије.

Амерички предсједник Џозеф Бајден одобрио је нову испоруку ракетних система Украјини који могу прецизно да погађају циљеве на удаљености до 80 километара у оквиру пакета наоружања вриједног 700 милиона долара који је био представљен данас, преноси Ројтерс.

Москва је раније данас негативно оцијенила нови пакет америчке војне помоћи Украјини, наводе РИА Новости.

17:18  - Пушилин демантовао гласине да је рањен

Лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин демантовао је гласине о свом рањавању, које су пренели украјински медији.

"Све је у реду. Губернатор Санкт Петербурга и ја смо данас били у Маријупољу. Потписано је братимљење између Маријупоља и Санкт Петербурга. Александар Дмитријевич (Беглов) и ја се осјећамо сасвим добро", рекао је Пушилин за РТ.

Раније је украјинска телевизија ТСН, позивајући се на савјетника министра унутрашњих послова Виктора Андрусива, саопштио да је Пушилин наводно рањен у Лиману.

17:03 - ДНР: Украјинске снаге гађале Макајевеку

Украјински војници су у 16.50 гађали Кировски округ Макејевке у Доњецкој Народној Републици, испаливши осам граната калибра 122 мм, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

У саопштењу се додаје да су украјинске трупе поново гранатирале Горловку у ДНР, испаливши 20 ракета из ракетних система „Град".

 

16:43 - Лавров: Ризик од увлачења трећих држава у сукоб у Украјини постоји

Опасност од увлачења трећих држава у сукоб у Украјини постоји, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Оширније на линку.

16:02 - Кадиров: Око 300 цивила прогнано у индустријску зону Северодоњецка

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров рекао је да су украјинске снаге око 300 цивила прогнале у индустријску зону Северодоњецка, где је данас одјекнула експлозија.

Према његовим ријечима, информације о злочинима украјинских националистичких батаљона на територији индустријске зоне Северодоњецка пренио је украјински ратни заробљеник, познат по звучним надимком „Бандера".

"Смијем да претпоставим да милитанти планирају да искористе цивиле као живи штит. Такође, према увјеравањима заробљеног, у том правцу су превезени сандуци с експлозивним супстанцама. Експлозија која је данас одјекнула, према претпоставкама заробљеника, могла је да се догоди управо тамо. Од свег срца се надамо, наравно, да није тако", написао је Кадиров на Телеграм каналу.

15:29 - Песков: Неизбјежне негативне посљедице увођења ембарга

Европа ће морати да се суочи са негативним посљедицама одлуке Брисела да увезе дјелимични ембарго на руску нафту, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је новинарима рекао да ће Русија свести на минимум губитке редистрибуцијом на алтернативна тржишта.

Према његовим ријечима, санкције ће негативно утицати на Европљане, Русију и цијело свјетско енергетско тржиште, пренијела је агенција РИА "Новости".

"Наравно преусмјеравамо пуштене количине на алтернативне правце. То је сврсисходан, системски поступак који ће нам омогућити да сведемо на минимум ове негативне посљедице", истакао је Песков.

 

15:19 – Више од 100 украјинских војника и официра заробљених у Маријупољу превезено је у истражни затвор

Више од 100 украјинских војника и официра који су заробљени у Маријупољу превезено је у истражни затвор и њима ће се судити, изјавио је министар правде Доњецке Народне Републике Јуриј Сироватко.

"Више од 100 људи више се не налазе овде, него су премјештени у истражни затвор. И то је већ категорија осумњичених. Они више нису заробљеници, о њима ће одлуке доносити суд", рекао је Сироватко са руски Први канал.

15:09 - ДНР: Украјинска војска је поново гранатирала Јасиновату и Петровску област Доњецка

Украјинска војска је поново гранатирала Јасиновату и Петровску област Доњецка, испаливши 13 пројектила калибра 122 милиметра, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

 

14.45 Бербок: Русија уништава град по град с безбједне удаљености

Русија је усвојила стратегију задржавања насеља са безбједне удаљености у украјинском региону Донбаса, изјавила је данас њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок и додала да је самим тим још важније да Берлин пошаље Кијеву одбрамбено оружје.

У говору у њемачком Парламенту Бербок је рекла да Русија води рат за "депопулацију и гашење цивилизације" у региону источне Украјине, преноси агенција Ројтерс.

"Град по град, село по село, руске снаге их уништавају са безбједне удаљености. Прво пројектили, па ратни авиони са артиљеријом, а онда када се све уништи убацују се тенкови", казала је шефица њемачке дипломатије.

Додала је да је Њемачка морала да пошаље још артиљерије, дронова и противваздушног оружја како би помогла Украјини да се одбрани од тог напада.

13.45 Двадесет одсто Сјеверодоњецка у украјинским рукама

Украјинске снаге држе само 20 одсто источног града Сјеверодоњецк, али има наде да могу преузети пуну контролу, изјавио је данас шеф градске управе Олександр Стрјук.
Он је рекао Ројтерсу путем телефона да руске снаге контролишу 60 одсто града, а да је остатак постао "ничија земља".

Струјк је одбио да открије своју локацију.

13.15 Песков: Састанак Путина и Зеленског није искључен

Састанак руског и украјинског предсједника Владимира Путина и Володимира Зеленског није искључен, али он треба да буде припремљен и финализован документом на коме је рад заустављен, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Наш став и став предсједника Русије о састанку са Зеленским је добро познат. Нико априори не искључује такав састанак, никада га није искључио, али се он мора припремити, и то има смисла за Путина", поручио је новинарима Песков одговарајући на питање о могућности састанка двојице лидера, преноси агенција РИА Новости.

Додао је да је рад на мировном документу са Украјином одавно заустављен и поручио да људи у украјинским регионима Херсона, Запорожја и Донбаса морају сами да одлучују о својој будућности при чему Кремљ не сумња да ће донијети најбољу одлуку.

12.48 Америка долива уље на ватру слањем ракета

Москва је оптужила данас САД за доливање уља на ватру слањем напредних ракета Украјини, уз оцјену да не вјерује да их Кијев неће испалити на Русију.

"Вјерујемо да САД намјерно доливају уље на ватру. САД су очигледно заузеле став да ће се борити против Русије до посљедњег Украјинца", рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

11.55 Бајден: Нећу вршити притисак на Украјину да преда територије

Амерички председник Џозеф Бајден каже да неће вршити притисак на Кијев да преда територије како би се окончао рат у Украјини.

"Нећу вршити притисак на украјинску владу, ни приватно ни јавно, да направи било какве територијалне уступке. Било би то погрешно и супротно добро утврђеним принципима", навео је Бајден за Њујорк тајмс, а преноси Би-Би-Си.

Украјински предсједник Володимир Зеленски данас је рекао да Украјина није спремна да уступи било који дио своје територије, јер је у питању њена независност и суверенитет.

11.40 Руске снаге се повлаче и дижу мостове у ваздух

Руске трупе се повлаче и дижу мостове у ваздух како би ометале могуће напредовање украјинских снага, тврди данас регионални гувернер Николајевске области Виталиј Ким.

"Они се плаше пробоја украјинских оружаних снага, али ми се не плашимо и подржавамо наше трупе", написао је Ким на Телеграму, преноси агенција АП.

Америчка агенција наводи у извјештају да регионални гувернер Николајевске области није прецизирао гдје се тачно дешава повлачење руских снага.

11.05 Шолц најавио нову помоћ у оружју Украјини

Њемачка ће Украјини испоручити одбрамбени систем средњег домета земља-ваздух ИРИС-Т, саопштио је канцелар Олаф Шолц, након молби Кијева, као и њемачких опозиционих странака, да се појача испорука тешког наоружања тој земљи.

Шолц је саопштио посланицима да је влада одлучила да Украјини обезбиједи ракете ИРИС-Т које је Њемачка развила заједно са другим земљама НАТО-а, преноси Ројтерс.

Он је рекао и да ће Њемачка такође испоручити Украјини радарске системе за помоћ у лоцирању непријатељске артиљерије.

„Непрекидно испоручујемо од почетка рата“, нагласио је Шолц у данашњем обраћању, указујући на помоћ од више од 15 милиона комада муниције, 100.000 ручних бомби и преко 5.000 противтенковских мина послатих у Украјину откако је Русија напала ту земљу 24. фебруара, наводи Ројтерс.

И амерички предсједник Џозеф Бајден најавио је у уторак да ће САД обезбиједити Украјини напредније ракетне системе које су њени лидери тражили.

10.50 Гајдај: Руске снаге контролишу око 70 одсто Сјеверодоњецка

Руске снаге сада контролишу око 70 одсто Сјеверодоњецка, стратешки важног града на истоку Украјине, изјавио је данас регионални гувернер Луганска Сергеј Гајдај.

"Неке украјинске трупе су се повукле на унапријед припремљене положаје", објавио је Гајдај на Телеграму, преноси Ројтерс.

Раније данас је британско Министарство одбране саопштило да су се руске снаге приближиле центру града Сјеверодоњецк на истоку Украјине.

У објави на Твитеру Министарство је навело да је више од половине града по свој прилици под контролом руских снага, међу којима су и чеченски борци.

10:37 Харковски, Изјумски регион масовно гранатирани

У масовном гранатирању Харковског, Изјумског, Боходуховског и Чугујевског региона четири цивила су убијена, тврди данас регионални гувернер Харкова Олех Синехубов.

"Жена је умрла у Золоцеву, а 12-годишњи дјечак је преминуо у Иванивки, у округу Изјум. У селу Шестакове, у Чугујевском округу су двије особе мртве. Повређено је укупно седам цивила", објавио је Синехубов на Телеграму, преноси Гардијан.

Такође, како је рекао, борбе се настављају у области Харкова, а непријатељ је фокусиран на одбрану и покушава да задржи своју позицију.

"На Изјумском правцу руски окупатори се прегруписавају и спремају за нове офанзивне покушаје. Наши браниоци држе положаје и наносе губитке непријатељу. Оружане снаге Украјине су синоћ обориле руски хеликоптер Ка-52 Алигатор", поручио је он.

Додао је да "непријатељ дјелује подмукло, удара на цивиле и цивилну инфраструктуру".

"Али он ће одговарати за све своје злочине! Украјина ће побиједити", казао је регионални гувернер Харкова.

Гардијан наводи у извјештају да тврдње Синехубова још увијек нису потврђене.

10.13 Русија негативно оцјењује испоруке система HIMARS у Украјину

Русија је саопштила данас да је одлука САД о испоруци напредних ракетних система и муниције Украјини екстремно негативна и да ће повећати ризик од директне конфронтације.

Замјеник руског министра спољних послов Сергеј Рјабков рекао је државној новинској агенцији РИА да Москва сматра да је америчка војна помоћ Украјини "екстремно негативна".

Рјабков је указао на план САД о слању Кијеву ракета "HIMARS", вишецјевног система за који је Вашингтон рекао да ће испоручити Украјини у новом пакету војне помоћи.

9.24- Гаспром прекинуо испоруке данском Орстеду и Шел енерџију

Гаспром је потпуно обуставио исоруке гаса данском Орстеду и Шел енерџију Европа за њихов уговор о снабдијевању Њемачке гасом, пошто те двије компаније нису извршиле плаћања у рубљама, саопштила је руска гасна компанија на Телеграму.

Гаспром је јуче најавио да ће одлука о прекиду испорука ступити на снагу 1. јуна.

Орстед је у понедјељак наговијестио да Гаспром експорт могао да им обустави испоруке гаса јер је данска компанија одбила да плати у рубљама, али је додао да не очекује да ће тај потез одмах довести у опасност снабдијевање земље гасом.

У 2021. Гаспром је Орстеду послао 1,97 милијарди кубних метара гаса, што је око двије трећине укупне потрошње у Данској.

Уговор са Шел енерџијем предвиђа испоруку Њемачкој до 1,2 милијарде кубних метара годишње.

8.53- Лондон: Руси контролишу више од половине Сјеверодоњецка

Руске снаге приближиле су се центру града Сјеверодоњецк на истоку Украјине, саопштило је данас британско Министарство одбране.

У објави на Твитеру Министарство је навело да је више од половине града по свој прилици под контролом руских снага, међу којима су и чеченски борци.

Лидер руске републике Чеченија Рамзан Кадиров саопштио је синоћ да је завршено потпуно „чишћење“Северодоњецка.

8.33 - Зеленски: Украјина дневно губи 60-100 војника

У борбама у рату са Русијом дневно погине 60-100 украјинских војника, а 500 их буде рањено, рекао је данас украјински предсједник Володимир Зеленски.

Он је у инртервују за америчку телевизију Њузмакс истакао да је ситуација најтежа на истоку Украјине, преноси РИА Новости.

Додао је да украјинске снаге на истоку држе одбрану, док у Харковској области иду у контранапад.

8.10.- Бајден:Не видимо да Москва планира употребу нуклеарног оружја

САД не виде никакве индикације да Русија планира да употријеби нуклеарно оружје у Украјини, саопштио је амерички предсједник Џозеф Бајден,преноси ТАС С.

„Знам да су многи људи широм свијета забринути због употребе нуклеарног оружја. Тренутно не видимо никакве индикације да Русија има намјеру да употреби нуклеарно оружје у Украјини, иако је повремена реторика Русије да звецка нуклеарном сабљом сама по себи опасна и крајње неодговорна“, написао је Бајден у свом тексту за Њујорк тајмс.

Он је нагласио и да би свака употреба нуклеарног оружја у украјинском сукобу у било ком обиму била „потпуно неприхватљива“ за САД, као и за остатак свијета, и да би „проузроковала тешке посљедице“, наводи ТАС С.

7.52- Зеленски: Не планирамо напад на руску територију

Кијев не планира напад на руску територију, рекао је украјински предсједник Владимир Зеленски.

„Знам да људи у САД говоре, или неко у Бијелој кући говори, да бисмо могли да искористимо америчке вишецјевне ракетне бацаче за напад на Русију. Ми не планирамо напад на Русију. Нисмо заинтересовани за Руску Федерацију“, рекао је Зеленски у интервјуу „Њузмакс“ телевизији.

Он је рекао да украјинске оружане снаге дневно губе око 60 до 100 војника и да имају око 500 рањених, преноси ТАСС.

„Најтежа ситуација је на истоку Украјне и југу Доњецка и Луганска. Ситуација је веома тешка. Дневно у борбама губимо око 60 до 100 војника, а око 500 људи је рањено“, изјавио је украјински предсједник.

Зеленски тврди да украјинске снаге „држе одбрамбене периметре“ на истоку Украјине и да врше „контранападе и притисак“ у региону Харкова.

Он је напоменуо да Кијев не намјерава да одустане од својих територија, али да је спреман да разговара о тешкоћама које су повезане са тим питањем.

„Нисмо спремни да предамо било коју своју територију, зато што је то наша независност, наш суверенитет. И даље постоје тешкоће са неким територијама и има детаља о којима се може разговарати“, рекао је украјински предсједник.

7.13 - Матвијенко: Споразум онемогућили они који споља управљају Украјином
Москва и Кијев су били близу споразума према којем би Украјина остала ванблоковска држава, изјавила је предсједница Савјета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

„Истовремено смо преговарали са Украјином о потписивању мировног споразума. Повукли смо трупе из Кијева, Харкова, практично је био припремљен споразум који је одговарао Украјини и Русији“, рекла је Матвијенко током састанка са председником Мозамбика Филипеом Њусијем, преносе РИА Новости.

Навела је да су главни услови били да Украјина остане неблоковска, неутрална држава.

Према ријечима Матвијенко, реализацију споразума нису дозволили они који споља управљају Украјином.

Она је такође нагласила да је Русија и даље спремна за преговоре, али да Москва не види исту жељу код Кијева.

6.43- Бајден одобрио испоруку напредних ракетних система Украјини
Амерички предсједник Џозеф Бајден одобрио је нову испоруку ракетних система Украјини, који могу прецизно да погађају руске циљеве дугог домета, у оквиру пакета наоружања вредног 700 милиона долара и који ће бити представљен данас, преноси Ројтерс.

САД ће обезбиједити Кијеву артиљеријске ракетне системе високе мобилности који могу прецизно да погоде циљеве удаљене чак 80 км , након што је Украјина дала „увјеравања“ да неће користити ракете за напад унутар територије Русије, саопштили су високи званичници америчке администрације.

У чланку Њујорк тајмса, објављеном у уторак, Бајден је навео да ће се руска инвазија на Украјину окончати дипломатским путем, али да САД морају да обезбиједе кључно наоружање и муницију како би Украјини дале полуге моћи за преговарачким столом.

„Из тог разлога сам одлучио да Украјинцима обезбиједимо напредније ракетне системе и муницију која ће им омогућити да прецизније гађају кључне циљеве на бојном пољу у Украјини“, написао је Бајден.

Пакет такође укључује муницију, противбатеријске радаре, одређени број радара за ваздушно осматрање, додатне противтенковске пројектиле „џавелин“, као и противоклопно оружје, рекли су званичници.

Наоружавање Украјине ракетама дугог домета изазвало је забринутост на Западу да би се ови системи могли користити за напад на мете унутар територије Русије, што би могло довести до ескалације сукоба.

Да САД неће послати Украјини ракетне системе који могу да досегну територију Русије саопштио је у понедјељак и амерички предсједник Џозеф Бајден.

„Нећемо у Украјину слати ракетне системе који могу да изврше удар на Русију“, рекао је Бајден новинарима након што се вратио у Бијелу кућу послије викенда у Делаверу, пренио је Ројтерс.

6.30 -Први брод напустио Маријупољ, пратила га руска морнарица

Руска морнарица испратила је синоћ први теретни брод који је напустио луку Маријупољ откако је Москва преузела контролу над том облашћу, јавља Би-Би-Си.

Како наводи британски јавни сервис, на снимку који је објавило руско Министарство одбране, може се видјети како војни бродови испраћају теретни брод, који наводно превози метал.

То је први брод који је ушао и напустио луку на Азовском мору, откако су окончане борбе у Маријупољу.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је рекао да је руска морнарица спремна да осигура безбједан пролаз бродовима који превозе житарице, а који се налазе у украјинским лукама, уколико Украјина очисти приобалне воде од мина.
 

01.00 - Прекид свих линија комуникације из Херсона

Украјински званичници објавили су информацију о „прекиду свих линија комуникације“ из окупираног региона Херсона на југу Украјине.

Украјинска државна служба за специјалне комуникације и заштиту информација саопштила је да је „руски окупациони режим“ извршио неутврђени упад у комуникациони систем, наводећи да су опрема и каблови искључени и ван функције, преноси Ројтерс.

„Становници региона тренутно су остали без украјинске мобилне комуникационе мреже и приступа интернету, као и без могућности обављање националних и међународних телефонских позива посредством фиксне телефоније“, наводи се у саопштењу надлежне украјинске службе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана