SAD: Odloženo aktiviranje nove 5G usluge

Tanjug
SAD: Odloženo aktiviranje nove 5G usluge

VAŠINGTON - Kompanije AT&T i Verajzon odložiće aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma pošto su najveće američke avio-kompanije izrazile zabrinutost da bi usluga poremetila rad uređaja na avionima, što bi dovelo do velikog otkazivanja letova.

Odluka je objavljena pošto je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih kompanija i aviokompanija povodom uvođenja nove 5G usluge, koja je u srijedu trebalo da počne u SAD, prenosi Glas Amerike.

Aviokompanije žele da se spriječi korišćenje nove usluge na oko 3,2 kilometara oko aerodromskih pista.

Kompanija AT&T je saopštila da će odložiti uključivanje novih telekomukacionih tornjeva blizu pista na nekim aerodromima, i da pokušava da riješi spor u saradnji sa federlanim regulatorima.

Potom je Verajzon naveo da će pokrenuti nove elemente svoje 5G mreže, ali je kompanija dodala da je dobrovoljno odlučila da ograniči svoju 5G mrežu oko aerodroma.

Verajzon je okrivio kompanije i Federalnu upravu za avijaciju (FAA) navodeći da nisu uspjeli da riješe pitanje “5G navigacije oko aerodroma”, iako novi 5G sistem funkcioniše u više od 40 zemalja.

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odloženo je već dva puta.

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbjednost letova od srijede, kada je kompanije AT&T i Verajzon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti “katastrofalna” kriza, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove “haos” na letovima u SAD i da bi “desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu”.

„Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu raščišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena”, napisali su izvršni direktori Ameriken erlajnsa, Delta erllajnsa, Junajted erlajnsa, Sautvest erlajnsa i drugih kompanija u pismu, prenio je Rojters.

FAA je upozorila da bi potencijalno miješanje frekvenci moglo da utiče na osjetljive instrumente u avionu i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

AT&T i Verajzon, međutim, tvrde da njihova tehnologija i oprema ne remete elektroniku aviona i da se bezbjedno koriste u brojnim drugim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana