САД: Одложено активирање нове 5Г услуге

Танјуг
САД: Одложено активирање нове 5Г услуге

ВАШИНГТОН - Компаније АТ&Т и Верајзон одложиће активирање нове интернет услуге близу неких аеродрома пошто су највеће америчке авио-компаније изразиле забринутост да би услуга пореметила рад уређаја на авионима, што би довело до великог отказивања летова.

Одлука је објављена пошто је администрација предсједника САД Џозефа Бајдена покушала да посредује у постизању договора између телекомуникационих компанија и авиокомпанија поводом увођења нове 5Г услуге, која је у сриједу требало да почне у САД, преноси Глас Америке.

Авиокомпаније желе да се спријечи коришћење нове услуге на око 3,2 километара око аеродромских писта.

Компанија АТ&Т је саопштила да ће одложити укључивање нових телекомукационих торњева близу писта на неким аеродромима, и да покушава да ријеши спор у сарадњи са федерланим регулаторима.

Потом је Верајзон навео да ће покренути нове елементе своје 5Г мреже, али је компанија додала да је добровољно одлучила да ограничи своју 5Г мрежу око аеродрома.

Верајзон је окривио компаније и Федералну управу за авијацију (ФАА) наводећи да нису успјели да ријеше питање “5Г навигације око аеродрома”, иако нови 5Г систем функционише у више од 40 земаља.

Активирање нове 5Г услуге, планирано за почетак децембра, одложено је већ два пута.

Извршни директори великих америчких путничких и карго авио-превозника упутили су писмо на адресе више државних институција у којем су изразили забринутост за безбједност летова од сриједе, када је компаније АТ&Т и Верајзон требало да почну са увођењем услуге 5Г мреже.

Они су у писму упозорили да авијацији прети “катастрофална” криза, јер би нова Ц-Банд 5Г услуга могла да учини знатан број широкотрупних авиона неупотребљивим, да изазове “хаос” на летовима у САД и да би “десетине хиљада Американаца могли да остану заглављени на аеродромима у иностранству”.

„Осим ако наше главне ваздушне луке не буду рашчишћене за летове, огромна већина путничких и теретних авиона ће у суштини бити приземљена”, написали су извршни директори Америкен ерлајнса, Делта ерллајнса, Јунајтед ерлајнса, Саутвест ерлајнса и других компанија у писму, пренио је Ројтерс.

ФАА је упозорила да би потенцијално мијешање фреквенци могло да утиче на осјетљиве инструменте у авиону и да знатно омету летачке операције при слабој видљивости.

АТ&Т и Верајзон, међутим, тврде да њихова технологија и опрема не ремете електронику авиона и да се безбједно користе у бројним другим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана