Odluka o "sputnjiku ve" ove godine je "nemoguća"

Srna
Foto: GS

BRISEL - Evropska agencija za lijekove (EMA) vjerovatno neće donijeti odluku o tome da li odobrava rusku vakcinu "sputnjik ve" do kraja godine, jer još nedostaju neki podaci koji su neophodni za razmatranje, izjavio je izvor upućen u ovo pitanje.

"Odluka EMA do kraja ove godine je sada apsolutno nemoguća", rekao je izvor. Ukoliko traženi podaci budu dostavljeni do kraja novembra, "regulatori bi mogli da donesu odluku u prvom kvartalu sljedeće godine", navodi izvor koji nije želio da bude imenovan.

EMA je započela formalno razmatranje ruske vakcine u martu, a očekivalo se da će odluka o odobravanju upotrebe biti donesena u maju ili junu. Rezultati treće faze ispitivanja, koji su u februaru objavljeni u žurnalu "Lanset", pokazuju da je efikasnost vakcine blizu 92 odsto.

Rusija je kasnije saopštila da je efikasnost vakcine protiv "delta" soja virusa korona oko 83 odsto. Vakcina je u masovnoj upotrebi u Rusiji, a odobrena je u više od 70 zemalja. Izvor je naglasio da nema razloga da se sumnja u efikasnost ili bezbjednost vakcine. Pomoćnik ruskog ministra zdravlja Aleksej Kuznjecov izjavio je da resorno ministarstvo završava rad na dokumentima koje traži EMA, te da je u toku diskusija o terminu za posjetu određenim lokacijama tokom ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana