Одлука о "спутњику ве" ове године је "немогућа"

Срна
Foto: ГС

БРИСЕЛ - Европска агенција за лијекове (ЕМА) вјероватно неће донијети одлуку о томе да ли одобрава руску вакцину "спутњик ве" до краја године, јер још недостају неки подаци који су неопходни за разматрање, изјавио је извор упућен у ово питање.

"Одлука ЕМА до краја ове године је сада апсолутно немогућа", рекао је извор. Уколико тражени подаци буду достављени до краја новембра, "регулатори би могли да донесу одлуку у првом кварталу сљедеће године", наводи извор који није желио да буде именован.

ЕМА је започела формално разматрање руске вакцине у марту, а очекивало се да ће одлука о одобравању употребе бити донесена у мају или јуну. Резултати треће фазе испитивања, који су у фебруару објављени у журналу "Лансет", показују да је ефикасност вакцине близу 92 одсто.

Русија је касније саопштила да је ефикасност вакцине против "делта" соја вируса корона око 83 одсто. Вакцина је у масовној употреби у Русији, а одобрена је у више од 70 земаља. Извор је нагласио да нема разлога да се сумња у ефикасност или безбједност вакцине. Помоћник руског министра здравља Алексеј Кузњецов изјавио је да ресорно министарство завршава рад на документима које тражи ЕМА, те да је у току дискусија о термину за посјету одређеним локацијама током ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана