Nove mjere: U zatvor 14 godina ko na biciklu skrivi smrt

GS
Foto: X.com

Biciklisti koji uzrokuju smrt ili povrede nesmotrenom vožnjom biće sankcionisani jednako kao i vozači automobila i motocikala.

Ovo su predložene izmjene zakona u Velikoj Britaniji a amandmanom na Zakon o kaznenom pravosuđu biciklisti koji budu proglašeni krivima po navedenom osnovu suočiće se sa zatvorskom kaznom u trajanju do 14 godina, prenosi Autoklub.

Razlog ta ove projene leži u tome što se trenutno i biciklisti u Britaniji procesuiraju prema zastarjelom zakonu poznatom kao "bezobzirno i bijesno jahanje". Ovaj je zakon izvorno sastavljen u viktorijansko doba i odnosi se na konje i kočije, a ne bicikle.

Prema tom zakonu, policajac ne može da zaustaviti biciklistu zbog opasne vožnje i može da dobije kaznu samo ako napravi prekršaj u kojem je neko povrijeđen.

Uprkos relativno malom broju žrtava pješaka zabilježenih u biciklističkim nesrećama (dva odsto prijavljenih nesreća pješaka su izazvali biciklisti), već sada se intenzivnije vrši kontrola jer su mnogi biciklisti izbjegli kazneni progon nakon nesreća sa smrtnim ishodom.

Na primjer 2022. vozač bicikla u londonskom Regent Parku izbjegao je kaznu nakon što je ubio pješaka, a što je bilo zabilježeno kao "incident sa slučajnom smrti od udara bicikla", javlja Cycling Weekly.

Drugi biciklista osuđen je na 18 mjeseci na "popravni dom" jer se u nesreći 2017. godine sudario u pješaka koji je podlegao povredama.

Upravo su ti incidenti potakli preispitivanje zakona jer se Ministarstvo saobračaja savjetovalo s pravnim stručnjacima kako bi razmotrili ove biciklističke prekršaje.

"Nisam protiv biciklista, upravo suprotno, radi se o tome da želim da se biciklistički saobračaj odvija na siguran i razuman način. Kao što se vozači smatraju odgovornima za opasnu vožnju koja za rezultat ima smrt, biciklisti bi se trebali suočiti sa sličnim posljedicama za nesmotrena ponašanja koja dovode do smrtnih slučajeva", kazao je predlagač zakona Ser Ijan Dankan Smit koji je optužen je za protiv-biciklistički pristup.

Njegov prijedlog podržao je ministar saobračaja Mark Harper.

"Baš kao i vozači automobila koji ne poštuju zakon, podupiremo ovaj zakon kojim se uvode novi prekršaji oko opasnog biciklizma. Ove nove mjere pomoći će u zaštiti biciklista, pješaka i drugih učesnika u saobraćaju koji poštuju zakone, istovremeno osiguravajući da pravda bude zadovoljena", rekao je Harper, piše portal Carscoops.

Nova izmjena zakona ne samo da bi se odnosila na opasnu vožnju bicikla već bi zahtjevala i da vozači osiguraju pravilno održavanje svojih bicikala. To uključuje osiguravanje da kočnice i gume budu u skladu s specifikacijama i da pokrivaju standardne bicikle s pedalama, ali i e-bicikle, e-skutere i e-monocikle.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana