Нове мјере: У затвор 14 година ко на бициклу скриви смрт

GS
Foto: X.com

Бициклисти који узрокују смрт или повреде несмотреном вожњом биће санкционисани једнако као и возачи аутомобила и мотоцикала.

Ово су предложене измјене закона у Великој Британији а амандманом на Закон о казненом правосуђу бициклисти који буду проглашени кривима по наведеном основу суочиће се са затворском казном у трајању до 14 година, преноси Аутоклуб.

Разлог та ове пројене лежи у томе што се тренутно и бициклисти у Британији процесуирају према застарјелом закону познатом као "безобзирно и бијесно јахање". Овај је закон изворно састављен у викторијанско доба и односи се на коње и кочије, а не бицикле.

Према том закону, полицајац не може да зауставити бициклисту због опасне вожње и може да добије казну само ако направи прекршај у којем је неко повријеђен.

Упркос релативно малом броју жртава пјешака забиљежених у бициклистичким несрећама (два одсто пријављених несрећа пјешака су изазвали бициклисти), већ сада се интензивније врши контрола јер су многи бициклисти избјегли казнени прогон након несрећа са смртним исходом.

На примјер 2022. возач бицикла у лондонском Регент Парку избјегао је казну након што је убио пјешака, а што је било забиљежено као "инцидент са случајном смрти од удара бицикла", јавља Cycling Weekly.

Други бициклиста осуђен је на 18 мјесеци на "поправни дом" јер се у несрећи 2017. године сударио у пјешака који је подлегао повредама.

Управо су ти инциденти потакли преиспитивање закона јер се Министарство саобрачаја савјетовало с правним стручњацима како би размотрили ове бициклистичке прекршаје.

"Нисам против бициклиста, управо супротно, ради се о томе да желим да се бициклистички саобрачај одвија на сигуран и разуман начин. Као што се возачи сматрају одговорнима за опасну вожњу која за резултат има смрт, бициклисти би се требали суочити са сличним посљедицама за несмотрена понашања која доводе до смртних случајева", казао је предлагач закона Сер Ијан Данкан Смит који је оптужен је за против-бициклистички приступ.

Његов приједлог подржао је министар саобрачаја Марк Харпер.

"Баш као и возачи аутомобила који не поштују закон, подупиремо овај закон којим се уводе нови прекршаји око опасног бициклизма. Ове нове мјере помоћи ће у заштити бициклиста, пјешака и других учесника у саобраћају који поштују законе, истовремено осигуравајући да правда буде задовољена", рекао је Харпер, пише портал Carscoops.

Нова измјена закона не само да би се односила на опасну вожњу бицикла већ би захтјевала и да возачи осигурају правилно одржавање својих бицикала. То укључује осигуравање да кочнице и гуме буду у складу с спецификацијама и да покривају стандардне бицикле с педалама, али и е-бицикле, е-скутере и е-моноцикле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана