Lavrov: Zaustaviti progon hrišćana na Bliskom istoku i Africi

Srna
Lavrov: Zaustaviti progon hrišćana na Bliskom istoku i Africi

MOSKVA - Svjetska zajednica treba da pokrene napore za zaustavljanje progon hrišćana na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema njegovim riječima, rusko Ministarstvo spoljnih poslova i ruska pravoslavna crkva imaju mnogo zajedničkih projekata i jedan od njih je preduzimanje određenih koraka za zaštitu hrišćana, posebno na Bliskom istoku i sjevernoj Africi.

Šef ruske diplomatije ukazao je na to da je hrišćanska populacija najviše propatila u sukobu u Siriju koja je jedna od kolijevki hrišćanstva.

Agencija TASS navodi da je poseban forum za podršku hrišćanima održan zajedno sa Službom za spoljne odnose crkve iz Moskovske patrijaršije na marginama samita OEBS-a i UNHCR-a.

“Forum okuplja partnere iz Vatikana, šefove diplomatija Jermenije, Mađarske, Bjelorusije, Libana i drugih država koje uviđaju rizik za normalnu, mirnu i bezbjednu egzistenciju hrišćana na Bliskom istoku”, napomenuo je Lavrov.

On je istakao da je više stotina hiljada hrišćana pobjeglo iz raznih držva Bliskog istoka nakon naetanja demorkatije, prvo u Iraku, potom u Libiji i Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana