Лавров: Зауставити прогон хришћана на Блиском истоку и Африци

Срна
Лавров: Зауставити прогон хришћана на Блиском истоку и Африци

МОСКВА - Свјетска заједница треба да покрене напоре за заустављање прогон хришћана на Блиском истоку и сјеверној Африци, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Према његовим ријечима, руско Министарство спољних послова и руска православна црква имају много заједничких пројеката и један од њих је предузимање одређених корака за заштиту хришћана, посебно на Блиском истоку и сјеверној Африци.

Шеф руске дипломатије указао је на то да је хришћанска популација највише пропатила у сукобу у Сирију која је једна од колијевки хришћанства.

Агенција ТАСС наводи да је посебан форум за подршку хришћанима одржан заједно са Службом за спољне односе цркве из Московске патријаршије на маргинама самита ОЕБС-а и УНХЦР-а.

“Форум окупља партнере из Ватикана, шефове дипломатија Јерменије, Мађарске, Бјелорусије, Либана и других држава које увиђају ризик за нормалну, мирну и безбједну егзистенцију хришћана на Блиском истоку”, напоменуо је Лавров.

Он је истакао да је више стотина хиљада хришћана побјегло из разних држва Блиског истока након наетања деморкатије, прво у Ираку, потом у Либији и Сирији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана