Kusturica: Potrebno sjedinjavanje naroda i države u borbi protiv “Rio Tinta”

Srna
Kusturica: Potrebno sjedinjavanje naroda i države u borbi protiv “Rio Tinta”

BEOGRAD - Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica ističe da se “Rio Tinto” pokazao kao kompanija jača od država, a da je jedini način da se ti kolonijalni zavojevači spriječe - sjedinjavanje naroda i države u borbi protiv te nemani.

“Padale se države u Latinskoj Americi, radili su šta su hteli u Australiji i moje iskustvo govori da je sve ovo što se dešava otišlo predaleko”, rekao je Kusturica.

On je naveo da “jednom kad si pustio žRio Tintož da započne istraživanje kao da si vojnu silu pustio u dvorište”, ali se istovremeno pita i zašto protesti koji se dešavaju danas “nisu dobili svoj zamah ljetos”.

“Odgovor je naravno politički. Približavaju se izbori, pa se onda inserti iz naše realnosti ubacuju u jednu dobru namjeru, a onda nastaje opšta komplikacija, pa se postavlja pitanje ko će nas bolje zaštiti od žRio Tintaž: da li ovi koji pretenduju da preko ekologije preuzmu vlast ili aktuelna vlast”, dodao je Kusturica.

Kusturica je naglasio da je “čvrsto uvjeren da se za političku vlast treba boriti svim legalnim sredstvima, ali ovdje se očigledno ukrštaju svi oni elementi poznati od pada Miloševićeve vladavine”.

“Nas od žRio Tintaž hoće da zaštite nevladine organizacije kojima upravlja porodica Rokfeler i pretpostavljam da bi oni rado istjerali i Kineze odavde, pa se postavlja logično pitanje: kako možemo da vjerujemo da Rokfeler finasnira istjerivanje ili zaustavljanje žRio Tintaž u Srbiji. Što bi rekli ovi na Jugu – ja u to ne vjerujem”, rekao je Kusturica za “Novosti”.

On je podsjetio da od Prvog srpskog ustanka, koji je bio autentičan, “nijedan prevrat nije postojao u našoj istoriji kojeg nisu izvele obavještajne službe zapadnih sila, zaključno sa onim petooktobarskim”.

“I još jedna sumnja i ponavljanje - teško možemo vjerovati u to da Rokfeler finansira neke od pokretača ovog blokiranja Srbije i da pritom ima smisla za zdrav život Srba, a on bi trebalo i državi i narodu da bude najpreči”, zaključio je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana