Кустурица: Потребно сједињавање народа и државе у борби против “Рио Тинта”

Срна
Кустурица: Потребно сједињавање народа и државе у борби против “Рио Тинта”

БЕОГРАД - Прослављени српски редитељ Емир Кустурица истиче да се “Рио Тинто” показао као компанија јача од држава, а да је једини начин да се ти колонијални завојевачи спријече - сједињавање народа и државе у борби против те немани.

“Падале се државе у Латинској Америци, радили су шта су хтели у Аустралији и моје искуство говори да је све ово што се дешава отишло предалеко”, рекао је Кустурица.

Он је навео да “једном кад си пустио жРио Тинтож да започне истраживање као да си војну силу пустио у двориште”, али се истовремено пита и зашто протести који се дешавају данас “нису добили свој замах љетос”.

“Одговор је наравно политички. Приближавају се избори, па се онда инсерти из наше реалности убацују у једну добру намјеру, а онда настаје општа компликација, па се поставља питање ко ће нас боље заштити од жРио Тинтаж: да ли ови који претендују да преко екологије преузму власт или актуелна власт”, додао је Кустурица.

Кустурица је нагласио да је “чврсто увјерен да се за политичку власт треба борити свим легалним средствима, али овдје се очигледно укрштају сви они елементи познати од пада Милошевићеве владавине”.

“Нас од жРио Тинтаж хоће да заштите невладине организације којима управља породица Рокфелер и претпостављам да би они радо истјерали и Кинезе одавде, па се поставља логично питање: како можемо да вјерујемо да Рокфелер финаснира истјеривање или заустављање жРио Тинтаж у Србији. Што би рекли ови на Југу – ја у то не вјерујем”, рекао је Кустурица за “Новости”.

Он је подсјетио да од Првог српског устанка, који је био аутентичан, “ниједан преврат није постојао у нашој историји којег нису извеле обавјештајне службе западних сила, закључно са оним петооктобарским”.

“И још једна сумња и понављање - тешко можемо вјеровати у то да Рокфелер финансира неке од покретача овог блокирања Србије и да притом има смисла за здрав живот Срба, а он би требало и држави и народу да буде најпречи”, закључио је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана