Evropski poslanici ućutkuju Šredera

Tanjug
Evropski poslanici ućutkuju Šredera

Strazbur - Poslanici Evropskog parlamenta iz redova konzervativaca i zelenih ne žele da bivši njemački kancelar Gerhard Šreder govorio o Ukrajini i Rusiji.

Oni žele da ga "ućutkaju" jer se on nalazi u sukobu interesa zbog svog odnosa prema "Gaspromu" koji predstavlja jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih instrumenata Rusije, kaže se u tački 25 nacrta jedne rezolucije o krimskoj krizi, objavio je njemački politički nedeljnik "Špigel".

Rebeka Harms iz partije Zelenih kaže da je taj zahtjev reakcija na Šrederove izjave koje ona smatra dijelom kampanje za ruskog predsjednika Vladimira Putina i ocijenjuje da je Šreder, kao bivši kancelar, pomješao svoju ulogu sa političkim interesima ruske privrede.

Iza kulisa EP u Strazburu se, saznaje "Špigel", oštro diskutovalo povodom ideje o "ućutkinjavnju" Šredera, pošto tako nešto, kako se navodi, može da predstavlja kršenje ličnih prava.

Iz redova socijaldemokrata kažu da će, naravno, glasati protiv takvog nacrta, ukoliko uopšte do toga i dođe. Šreder, međutim, nije jedini sa disonantnim tonovima o temi Ukrajine. I drugi bivši njemački kancelar Helmut Kol, koji je pozvao sve strane u ukrajinskoj krizi na razboritost, ocijenio je da je u ophođenju prema Rusiji "nedostajao senzibilitet".

"Zapad je proteklih godina učinio velike propuste. Situacija u Ukrajini se više ne prati pametno. Isto tako, u ophođenju sa našim ruskim komšijama nedostajao je senzibilitet, posebno prema predsjedniki Rusije Vladimiri Putinu", rekao je Kol, "kancelar-ujedinitelj", kako ga Nijemci zovu i rekorder na mjestu kancelara na kome je proveo 16 godina.

Šreder je proteklih dana izjavio da ono što se dešava na Krimu kršenje međunarodnog prava i priznao da je i napad NATO na Srbiju u vreme dok je on bio kancelar, takođe bio kršenje međunarodnog prava.

"Mi smo poslali naše avione .....na Srbiju i zajedno sa NATO-snagama bombardovali jednu suverenu državu, a da pri tom nije postojala odluka Savjeta bezbjednosnti UN..", rekao je Šreder i naglasio da je on oprezan sa "podizanjem kažiprsta" budući da se u oba slučaja formalno radi o povredi Povelje UN.

Šreder je pokazao skeptičnost i kada su u pitanju motivi bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, ukazujući da se ne zna kakve materijalne interese ona ima i upozorio na postoji opasnost da novčana pomoć, za koju se on zalaže, ode pogrešnim kanalima.

U ukrajinskoj krizi Šreder je ponovo kritikovao Evropsku uniju i rekao da vođstvo Evropske komisije nije shvatilo da je Ukrajina jedna kulturološki podjeljena zemlja. "Pitam se da li je bilo ispravno jednu kulturološki podjeljenu zemlju, kao što je Ukrajina, staviti pred alternativu-sporazum o asocijaciji sa EU ili carinska unija sa Rusijom", rekao je Šreder.

On smatra da EU više nije u situaciji da posreduje. "Jednostrana podrška ukrajinskoj opoziciji učinila je nemogućim posredovanje EU u tom konfliktu", rekao je Šreder njemačkom magazinu "Špigel".

Inače, Šredera su ljemački ljevičari, ali nek i iz redova demohrišćana, kancelarke Angele Merkel, bili predložili za posredničku ulogu, što je on odbio.

Zamjenik šefa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Julija Klekner predložila je Šredera za posrednika u rješenju krimske krize, obrazlažući da je malo koji političar, kao on, tako dobro "umrežen" i na istoku i na zapadu.

Ona je u izjavi dnevnku "Velt" ocenila da je Šreder sa ruskim predsjednikom Putinom "očito u tesnim prijateljskim vezama" da je je "pet do dvanaest" za rješavanje situacije na Krimu. Šreder je, međutim, odbio predlog za posredovanje u ukrajinskoj krizi ocijenivši da posredovanje u ukrajinskom konfliktu ne može na sebe preuzeti jedna osoba već da to treba da učine Ujedinjene nacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana