Putin dao zadatak vladi i odredio rok

GS
Foto: X.com

Ruski predsjednik Vladimir Putin postavio je vladi zadatak da do 2030. godine obezbijedi uslove za stopu rasta ruskog BDP-a iznad svjetskog prosjeka, što je navedeno u ukazima kojima su postavljeni dugoročni ciljevi nacionalnog razvoja.

U tim dokumentima, kojima se definiše postizanje nacionalne strategije "Održiva i dinamična ekonomija" do 2030. i 2036. godine, navodi se da treba dostići četvrto mjesto u svijetu po bruto-domaćem proizvodu.

TASS ističe i to da su među proklamovanim ciljevima održavanje makroekonomske stabilnosti i smanjenje nivoa strukturne nezaposlenosti.

Ruski predsjednik postavio je i zadatak da do 2030. godine bude povećan obim poljoprivredne proizvodnje za najmanje 25 odsto u odnosu na 2021. godinu.

U dokumentu se pominje povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda za najmanje 1,5 puta do 2030. godine u odnosu na pomenuti period od prije četiri godine.

Putin je naložio i povećanje udjela turističke industrije u nacionalnom BDP-u na pet odsto do 2030. godine.

Ruski lider traži da izvoz turističkih usluga do 2030. godine treba da bude povećan tri puta u odnosu na nivo iz 2023. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana