Češki premijer dobio 42 miliona evra

Agencije
Češki premijer dobio 42 miliona evra

BRISEL - U sistemu raspodjele poljoprivrednih podsticaja u Evropskoj uniji postoje velike manipulacije koje za bogaćenje koriste politički uvezani igrači, a ponegdje i sami vodeći političari zemalja članica, piše list “Njujork tajms”.

Prošle je godine EU namijenila oko 58 milijardi evra za poljoprivredu. Ovaj novac je prvenstveno namijenjen proizvodnji hrane i razvoju ruralnih zajednica. Od toga je 41 milijarda evra otišla direktno farmerima, stoji u izvještaju Evropske komisije za 2018. godinu. Kad se pogleda ukupni budžet, ispada da je gotovo 38 odsto otišlo samo na poljoprivredu.

Za raspodjelu sredstava i utvrđivanje kriterijuma zadužena je zajednička poljoprivredna politika, utemeljena 1958. Prema njoj, svaki farmer dobiće 260 evra za jedan hektar zemljišta ako ispunjava sve tražene uslove. Ako farmer unaprijedi svoju farmu, tako da na neki način doprinese bioraznolikosti, biće nagrađen sa dodatnih 115 evra.

Oni koji su mlađi od 41 godinu dobijaju i podršku od 50 evra po hektaru godišnje. Stoga, ako farmer ima manje od 41 godinu i ispunjava sve uslove, može dobiti čak 425 evra po jednom hektaru.

Kako stvari stoje, nije pitanje samo koliko je veliko zemljište, nego i u kojoj se državi nalazi. “Njujork tajms” je objavio istraživanje koje obuhvata devet zemalja EU, a pokazuje da poljoprivredne subvencije iskorišćavaju “poljoprivredne mafije” srednje i istočne Evrope. Najviše su se ovim fondovima okoristili politički službenici i njihove porodice, a države u koje se najviše upire prstom su Mađarska, Slovačka, Bugarska i Češka.

Milijarder i češki premijer Andrej Babiš je, prema informacijama do kojih je došao američki list, prošle godine izvukao 42 miliona evra iz fondova EU namijenjenih za poljoprivredu i ruralni razvoj. On je, naime, povezan s konglomeratom “Agrofert”, koji godišnje iz EU dobija na desetine miliona dolara.

Babiš negira te tvrdnje i navodi da više nije vlasnik spomenute kompanije.

Mađarski premijer Viktor Orban navodno je omastio brk kada je velike parcele državne zemlje prodao prijateljima i rođacima. Tačnije, riječ je o mađarskoj pokrajini Fejer, domu mađarskog premijera, u kojoj je 485 hektara zemlje prodato Orbanovom zetu, 1.500 hektara otišlo je njegovom prijatelju iz djetinjstva Lorincu Mesarošu, a 405 hektara je kupio Janoš Flijer, poslovni partner Orbanove supruge. 

U Bugarskoj 100 najbogatijih osoba dobija 75 odsto svih subvencija EU, a u Slovačkoj je državni pravobranilac potvrdio da  postoji “poljoprivredna mafija”.

Prema istraživanju američkog lista ispada da zemlje koje najviše kritikuju Brisel nemaju problema da koriste subvencije EU. Tvrde da se evropskim novcem stvara moderni feudalni sistem u kojem mali poljoprivrednici zavise od politički jačih i većih zemljoposjednika.
 

Slovačka i Bugarska 

Novinar Jan Kucijak ubijen je prošle godine dok je istraživao kako su se italijanski pripadnici kriminalnog miljea infiltrirali u poljoprivrednu industriju da bi izvlačili novac za podsticaje.

Kada je u pitanju Bugarska, ustanovljeno je da oko 75 odsto podsticaja završi u rukama stotinak osoba. Na proljeće su izvedene racije širom zemlje te su otkrivene koruptivne veze između vladinih službenika i ratara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana