Чешки премијер добио 42 милиона евра

Агенције
Чешки премијер добио 42 милиона евра

БРИСЕЛ - У систему расподјеле пољопривредних подстицаја у Европској унији постоје велике манипулације које за богаћење користе политички увезани играчи, а понегдје и сами водећи политичари земаља чланица, пише лист “Њујорк тајмс”.

Прошле је године ЕУ намијенила око 58 милијарди евра за пољопривреду. Овај новац је првенствено намијењен производњи хране и развоју руралних заједница. Од тога је 41 милијарда евра отишла директно фармерима, стоји у извјештају Европске комисије за 2018. годину. Кад се погледа укупни буџет, испада да је готово 38 одсто отишло само на пољопривреду.

За расподјелу средстава и утврђивање критеријума задужена је заједничка пољопривредна политика, утемељена 1958. Према њој, сваки фармер добиће 260 евра за један хектар земљишта ако испуњава све тражене услове. Ако фармер унаприједи своју фарму, тако да на неки начин допринесе биоразноликости, биће награђен са додатних 115 евра.

Они који су млађи од 41 годину добијају и подршку од 50 евра по хектару годишње. Стога, ако фармер има мање од 41 годину и испуњава све услове, може добити чак 425 евра по једном хектару.

Како ствари стоје, није питање само колико је велико земљиште, него и у којој се држави налази. “Њујорк тајмс” је објавио истраживање које обухвата девет земаља ЕУ, а показује да пољопривредне субвенције искоришћавају “пољопривредне мафије” средње и источне Европе. Највише су се овим фондовима окористили политички службеници и њихове породице, а државе у које се највише упире прстом су Мађарска, Словачка, Бугарска и Чешка.

Милијардер и чешки премијер Андреј Бабиш је, према информацијама до којих је дошао амерички лист, прошле године извукао 42 милиона евра из фондова ЕУ намијењених за пољопривреду и рурални развој. Он је, наиме, повезан с конгломератом “Агроферт”, који годишње из ЕУ добија на десетине милиона долара.

Бабиш негира те тврдње и наводи да више није власник споменуте компаније.

Мађарски премијер Виктор Орбан наводно је омастио брк када је велике парцеле државне земље продао пријатељима и рођацима. Тачније, ријеч је о мађарској покрајини Фејер, дому мађарског премијера, у којој је 485 хектара земље продато Орбановом зету, 1.500 хектара отишло је његовом пријатељу из дјетињства Лоринцу Месарошу, а 405 хектара је купио Јанош Флијер, пословни партнер Орбанове супруге. 

У Бугарској 100 најбогатијих особа добија 75 одсто свих субвенција ЕУ, а у Словачкој је државни правобранилац потврдио да  постоји “пољопривредна мафија”.

Према истраживању америчког листа испада да земље које највише критикују Брисел немају проблема да користе субвенције ЕУ. Тврде да се европским новцем ствара модерни феудални систем у којем мали пољопривредници зависе од политички јачих и већих земљопосједника.
 

Словачка и Бугарска 

Новинар Јан Куцијак убијен је прошле године док је истраживао како су се италијански припадници криминалног миљеа инфилтрирали у пољопривредну индустрију да би извлачили новац за подстицаје.

Када је у питању Бугарска, установљено је да око 75 одсто подстицаја заврши у рукама стотинак особа. На прољеће су изведене рације широм земље те су откривене коруптивне везе између владиних службеника и ратара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана