Blumberg: Lavrov i Blinken imali žučnu raspravu u Stokholmu

Tanjug
Blumberg: Lavrov i Blinken imali žučnu raspravu u Stokholmu

STOKHOLM - Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov imali su žučnu raspravu o Ukrajini na večeri u Stokholmu ove sedmice gdje je bilo na desetine njihovih inostranih kolega, prenio je Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati sa diskusijom.

Prema izvoru, Lavrov je uzeo riječ na večeri povodom skupa za bezbjednost i saradnju u Stokholmu 1. decembra, i hteo da podsjeti da je „rušenje proruske administracije u Ukrajini 2014. godine bio državni udar“.

On je takođe naveo da Sjevernoatlanska alijansa i Evropska unija odbacuju svako drugačije mišljenje i prijete Rusiji.

Blinken je uzvratio sumirajući događaje iz 2014. godine, rekavši da su „snage lojalne tadašnjem predsedniku Viktoru Janukoviču pucale na demonstrante u Kijevu i ubile više od 100 ljudi, prije nego što je pobjegao i otišao u Rusiju.“

Američki državni sekretar je takođe poručio ruskom kolegi da je NATO defanzivna alijansa.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odbacila je navode da je Blinken pobijedio u raspravi sa Lavrovom, odgovarajući ukrajinskim medijima koji su naveli da su ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuoleba i Blinken „spustili Lavrova gde mu je mjesto“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana