Bivši propagandista Al Kaide:Vehabije sa Balkana najopasniji

Tanjug
Bivši propagandista Al Kaide:Vehabije sa Balkana najopasniji

BEČ - Bivši šef propagande Al Kaide Irfan Peci izjavio je da ga nije iznadilo porijeklo teroriste, koji je u Beču u ponedeljak ubio četvori ljudi i ranio više od 20 osoba, odnosno činjenica da je riječ o Albancu.

- Iako je u albanskom društvu islamizacija manje izražena, nego među muslimanskim narodom u BiH i drugim državama na Balkanu, među Albancima ima puno džihadista. Kosovo je, na primjer, srazmerno broju stanovnika imalo najviše džihadista u redovima Islamske države. A, Albanci iz Sjeverne Makedonije su poznati kao Albanci koji su islamsko najkonzervativniji, a među njima ima mnogo vehabija - kaže Peci u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.

Ovaj nekadašnji istaknuti član Al Kaide, sada borac protiv radikalizacije mladih muslimana, ocjenjuje i da nije bilo neočekivano da će se u Austriji dogoditi teroristički napad, te ukazuje da su u toj zemlji upravo vehabije sa Balkana najbrojniji i najopasniji islamisti.

Teroristički napad u Beču, u kojem je i ubijen, izvršio je Kujtim Fejzulaj, Albanac porijeklom iz Severne Makedonije, koji je rođen i odrastao u Austriji.

Peci kaže da u Beču ima mnogo Albanaca koji su upadali u oči kao džihadisti koji su se priključili ili željeli da se priključe Islamskoj državi.

Podsetio je da je Fejzulaj prilikom prošlogodišnjeg suđenja za pokušaj odlaska u Siriju gdje je htio da ratuje za Islamsku državu, rekao da se radikalizovao tako što je počeo da se bavi islamom i odlazio u džamiju, gdje je upoznao vehabije.

- Fejzulaj je tipičan primjer nekog ko je odrastao u Beču, a koji se radikalizovao. Islamistička scena u Beču je veoma snažna. Ako je već u pubertetu počeo da se bavi islamom, i ide u džamiju, upoznaje vehabije, onda je put do radikalizacije veoma kratak - kazao je Peci.

Na pitanje zašto su austrijske vlasti ignorisale upozorenja sa Balkana, posebno srpskih vlasti u vezi sa islamističkom scenom u Austriji, on je kazao da je Srbija s pravom Austrijancima ukazivala na ovaj problem, jer je ranije imala iskustva sa islamistima, posebno za vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Smatra da Austrijanci do sada nisu reagovali protiv snažne islamističke scene, a tako ni na upozorenje iz Srbije, jer nisu želeli nemire.

- Do skoro su u Beču željeli da tvrde da u Austriji nikada nije bilo terorističkog napada i da ih neće biti. Meni su, na primjer, kada sam ukazivao na islamističku scenu, govorili: ''Govorite da ih ima toliko a nema napada u Austriji''. Ta vremena su ovim napadom završena. Moraće se mnogo toga promijeniti - uvjeren je Peci.

Kazao je da je bilo samo pitanje vremena kada će doći do prvog terorističkog napada u Austriji, jer je u toj zemlji veliki broj islamista, i to opasnih - čečenskih i balkanskih, među kojima ponajviše onih iz BiH.

- Austrija je do sada važila za mesto povlačenja i mirovanja i zato se nije želeo ugroziti taj prostor, te se izbegavao napad. Sada je situacija promenjena. U slučaju pojedinačnih napadača, kakav je Fejzulaj, oni i ne moraju biti direktno uključeni u terorističku organizaciju i mogu sami za sebe doneti odluku da izvrše napad", objasnio je Peci.

Vehabije sa Balkana su, prema njegovim riječima, pored Čečena, najprisutniji u Austriji.

- Kod Čečena postoji samo visokoradikalizovana grupa koja je spremna na nasilje, a kod vehabija sa Balkana postoji više struja. Tako, prije svega među islamistima iz BiH u Austriji, postoji legalistička struja koja lobiranjem i infiltracijom pokušava da utiče na politiku u Austriji. Nedavno sam objavio istraživanje o jednom imamu porijeklom iz BiH, koji je radio u austrijskoj vojsci, i spolja se prikazivao na jedan način, a pravo lice mu je bilo islamističko. On je na osnovu toga otpušten iz vojske - objasnio je Peci.

Rekao je da među islamistima iz BiH u Austriji postoji i struja koja se bavi "misioniranjem", kao što su činili Mirsad Omerović ili Nedžad Balkan.

Peci je naveo da među balkanskim vehabijama u Austriji ima mnogo Albanaca i Goranaca, ali da dominiraju vehabije iz BiH, koji su vodeći islamistički ekstremisti u Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana