Бивши пропагандиста Ал Каиде:Вехабије са Балкана најопаснији

Танјуг
Бивши пропагандиста Ал Каиде:Вехабије са Балкана најопаснији

БЕЧ - Бивши шеф пропаганде Ал Каиде Ирфан Пеци изјавио је да га није изнадило поријекло терористе, који је у Бечу у понедељак убио четвори људи и ранио више од 20 особа, односно чињеница да је ријеч о Албанцу.

- Иако је у албанском друштву исламизација мање изражена, него међу муслиманским народом у БиХ и другим државама на Балкану, међу Албанцима има пуно џихадиста. Косово је, на примјер, сразмерно броју становника имало највише џихадиста у редовима Исламске државе. А, Албанци из Сјеверне Македоније су познати као Албанци који су исламско најконзервативнији, а међу њима има много вехабија - каже Пеци у ексклузивном интервјуу за Тањуг.

Овај некадашњи истакнути члан Ал Каиде, сада борац против радикализације младих муслимана, оцјењује и да није било неочекивано да ће се у Аустрији догодити терористички напад, те указује да су у тој земљи управо вехабије са Балкана најбројнији и најопаснији исламисти.

Терористички напад у Бечу, у којем је и убијен, извршио је Кујтим Фејзулај, Албанац поријеклом из Северне Македоније, који је рођен и одрастао у Аустрији.

Пеци каже да у Бечу има много Албанаца који су упадали у очи као џихадисти који су се прикључили или жељели да се прикључе Исламској држави.

Подсетио је да је Фејзулај приликом прошлогодишњег суђења за покушај одласка у Сирију гдје је хтио да ратује за Исламску државу, рекао да се радикализовао тако што је почео да се бави исламом и одлазио у џамију, гдје је упознао вехабије.

- Фејзулај је типичан примјер неког ко је одрастао у Бечу, а који се радикализовао. Исламистичка сцена у Бечу је веома снажна. Ако је већ у пубертету почео да се бави исламом, и иде у џамију, упознаје вехабије, онда је пут до радикализације веома кратак - казао је Пеци.

На питање зашто су аустријске власти игнорисале упозорења са Балкана, посебно српских власти у вези са исламистичком сценом у Аустрији, он је казао да је Србија с правом Аустријанцима указивала на овај проблем, јер је раније имала искуства са исламистима, посебно за вријеме ратова на простору бивше Југославије.

Сматра да Аустријанци до сада нису реаговали против снажне исламистичке сцене, а тако ни на упозорење из Србије, јер нису желели немире.

- До скоро су у Бечу жељели да тврде да у Аустрији никада није било терористичког напада и да их неће бити. Мени су, на примјер, када сам указивао на исламистичку сцену, говорили: ''Говорите да их има толико а нема напада у Аустрији''. Та времена су овим нападом завршена. Мораће се много тога промијенити - увјерен је Пеци.

Казао је да је било само питање времена када ће доћи до првог терористичког напада у Аустрији, јер је у тој земљи велики број исламиста, и то опасних - чеченских и балканских, међу којима понајвише оних из БиХ.

- Аустрија је до сада важила за место повлачења и мировања и зато се није желео угрозити тај простор, те се избегавао напад. Сада је ситуација промењена. У случају појединачних нападача, какав је Фејзулај, они и не морају бити директно укључени у терористичку организацију и могу сами за себе донети одлуку да изврше напад", објаснио је Пеци.

Вехабије са Балкана су, према његовим ријечима, поред Чечена, најприсутнији у Аустрији.

- Код Чечена постоји само високорадикализована група која је спремна на насиље, а код вехабија са Балкана постоји више струја. Тако, прије свега међу исламистима из БиХ у Аустрији, постоји легалистичка струја која лобирањем и инфилтрацијом покушава да утиче на политику у Аустрији. Недавно сам објавио истраживање о једном имаму поријеклом из БиХ, који је радио у аустријској војсци, и споља се приказивао на један начин, а право лице му је било исламистичко. Он је на основу тога отпуштен из војске - објаснио је Пеци.

Рекао је да међу исламистима из БиХ у Аустрији постоји и струја која се бави "мисионирањем", као што су чинили Мирсад Омеровић или Неџад Балкан.

Пеци је навео да међу балканским вехабијама у Аустрији има много Албанаца и Горанаца, али да доминирају вехабије из БиХ, који су водећи исламистички екстремисти у Аустрији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана