Australijanka traži rušenje spomenika precima zbog masakra nad Aboridžinima

Tanjug
Foto: amp.theage

MELBURN - Suzana Henti, potomak prvih stalnih evropskih doseljenika u australijsku državu Viktorija pozvala je na uklanjanje ili "svečano uništavanje" spomenika članovima njene porodice, zbog njihove povezanosti sa masakrima Aboridžina.

Henti, šesta generacija potomka doseljenika Džejmsa Hentija, rekla je da je njena porodica "porobila" starosjedeoce i navela da je dokumentovano nekoliko masakara na imanju porodice Henti na krajnjem jugozapadu Viktorije, uključujući i onaj gde je "desetine" Aboridžina ubio nadzornik imanja, prenosi australijski dnevnik "The Age".
    
Masakri su se desili  između 1830. i 1840. godine, a tri brata Henti stigla su u Portland od 1834. i počela su ilegalno da se naseljavanju na ogromnim područjima u unutrašnjosti Australije 1836. godine.
    
"Proces uspostavljanja prvog naselja Viktorije bio je u stvari rat", rekla je Henti pred Komisijom za procenu štete starosedeocima Viktorije od evropske kolonizacije.  
    
Henti je rekla da je postala svjesna uloge svoje porodice u onome što je nazvala "genocidom" tek kada je otišla na univerzitet i prisustvovala predavanju koje je održao pripadnik plemena Gunditjmara,  aboridžinskog naroda u jugozapadnoj Viktoriji.
    
To ju je, kako kaže, podstaklo da prouči šta se dogodilo narodu Gunditjmara u jugozapadnoj Viktoriji od strane bijelih doseljenika, uključujući njenu porodicu.
    
Kako ocjenjuje australijski dnevni list, osuda svojih predaka čini Suzan Henti veoma neobičnom među potomcima doseljenika u Viktoriji, od kojih je većina nespremna da javno govori o masakrima na svojim starim porodičnim imanjima.
    
Henti je pozvala potomke drugih doseljeničkih porodica da razgovaraju o reparaciji autohtonim zajednicama.
    
"Oni koji su akumulirali međugeneracijsko bogatstvo na osnovu krađe zemlje i genocida, moraju se uključiti u priznanje istine o svom bogatstvu. Nikada mi nije rečeno dok sam odrastala da je porodica Henti bila uključena u organizovano etničko čišćenje domorodačkih naroda", rekla je ona.
    
Kako je navela, bez dozvole britanskih vlasti, njena porodica se ilegalno naselila u postojbini naroda Gunditjmara, gde je otela desetine hiljada hektara zemlje i vodenih tokova.
    
"Ova šteta je posebno izražena u tekućem oduzimanju poseda naroda Gunditjmara i obilježavanju spomenika kolonijalnim ličnostima", navela je Henti.
    
Revizija spomenika u Portlandu i okolini, pokazuje da postoji pet statua i spomenika posebno posvećenih Hentijevima u okrugu, većina njih u Portlandu.
    
Od 14 spomenika, skoro svi spominju porodicu Henti, istraživača majora Tomasa Mičela, koji je braći Henti otkrio bogate pastirske zemlje u unutrašnjosti 1836. godine, ili ranog kitolovca Vilijama Datona, koji je bio u Portlandu kada su tri brata Henti stigla.
    
Samo dva spomenika pominju Aboridžine: jedan posvećen Redžinaldu Saundersu, prvom australskom vojnom oficiru Aboridžina, i jedan poznat kao Memorijal plemena Gunditjmara.
    
Henti je rekla da bi očuvanje spomenika kolonizatorima kao što su njeni potomci značilo očuvanje "fantazije", a njihovu sudbinu, kako kaže, treba staviti u ruke starosjedelaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana