Angela Merkel poziva na "zajedničko razvijanje oružja" u Evropi

Agencije
Angela Merkel poziva na "zajedničko razvijanje oružja" u Evropi

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je države Evrope da razvijaju nove sisteme naoružanja, uključujući borbene avione i tenkove.

"Zajedno ćemo u budućnosti razvijati sisteme oružja, uključujući borbene avione i tenkove. Njemačka i Francuska su u tom smislu na samom vrhu", rekla je Merkel tokom tradicionalnog sedmičnog video obraćanja naciji, ovaj put povodom 64 godine od osnivanja Bundesvera.

Prema njenim riječima, sukob u Ukrajini i aneksija Krima još jednom su aktuelizovali pitanje odbrane i saradnje unutar vojnih saveza, posebno NATO-a.

Merkel je rekla da je njemačka bezbjednost osigurana postojanjem Bundesvera tako da oružane snage treba da dobiju neophodne finansijske resurse za svoj razvoj.

Zemlje Zapada su u više navrata iznijele tvrdnje o ruskoj agresiji"u vezi sa sukobom u Ukrajini i prisajedinjenjem Krima. Moskva je odbacila da je umiješana u sukob u Ukrajini, kao i da je prisajedinjenje Krima uslijedilo nakon referenduma koje je održano u skladu sa međunarodnim pravom.

Bundesver su oružane snage Savezne Republike Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana