Velikohočani poručuju da ostaju na svome, baveći se vinogradarstvom

Srna
Velikohočani poručuju da ostaju na svome, baveći se vinogradarstvom

VELIKA HOČA - Vlasnik jedne od najvećih vinarija u Velikoj Hoči Miroslav Manitašević rekao je Srni da su Srbi mudrošću pokazali da im niko ne može oteti ono što su vijekovima sticali Velikohočani.

Manitašević je naglasio da su u Velikoj Hoči carevi i kraljevi zidali crkve i manastire oslonjene na vinogorja i poručio da mještani neće odustati od vinograda preko kojih je u vrijeme Nemanjića postojao vinovod sve do Visokih Dečana.

"Da li je prištinskim i međunarodnim vlastima na Kosmetu cilj da tlačenjem proizvođača vina u Velikoj Hoči i Orahovcu uguše srpstvo i protjeraju ih iz sela koje je, poput Podkaljaje i Šadrvana u Prizrenu, prema nalogu bivšeg izaslanika EU na Kosmetu Pitera Fejta, stavljeno na spisak zaštićenih zona u kojima je zabranjena bilo kakva gradnja i promjena nacionalne strukture stanovništva?", pita Manitašević.

On je istakao da u Velikoj Hoči nema domaćinstva koje nema pet-šest tona vina i upitao "zašto /premijer samozvanog Kosova Aljbin/ Kurti ne vrši pljenidbu roda pšenice ili kukuruza po selima u kojima se domaćinstva bave poljoprivredom".

Manitašević je rekao da ih plaši spisak koji su im juče pokazali, na kojem su imena svih koji se bave proizvodnjom vina i rakije, i koji će ukoliko Priština ne shvati da su vinogradarstvo, proizvodnja vina i rakija osnovna djelatnost svakog domaćinstva u Velikoj Hoči i Orahovcu, doživjeti isto što i porodica Petrović.

"Ne bežimo od toga da platimo porez i da registrujemo firme ili kako ih god oni nazovu, ali nam moraju dati uputstvo i reći šta treba da uradimo kako naše egzistencijalno pitanje - bavljenje vinogradarstvom ne bi bilo smatrano falsifikovanjem i činilo krivično delo", napominje Manitašević.

On apeluje da vlasti u Beogradu nađu prostora da uposle mlade jer je najveći neprijatelj Velikohočana raseljavanje zbog nezaposlenosti.

Manitašević je kao primjer naveo da u njegovoj porodici niko od trojice braće sa suprugama nema zaposlenje, niti bilo koji drugi prihod izuzev preživljavanja od bavljenja vinogrdarstvom.

"Zar država Srbija nema kapaciteta da poput odluke o stavljanju na državni spisak svih Srba sa severa Kosova koji su napustili institucije samoproglašenog Kosova, sačini dodatni spisak na kome bi bili mladi Velikohočani i Orahovčani?", pita Manitašević.

Bojan Nakalamić, susjed porodice Petrović, za Srnu kaže da u Velikoj Hoči Srbi slave dan i Bogu zahvaljuju što je tokom jučerašnjeg upada policije samoproglašenog Kosova i carine u Veliku Hoču prevladao razum Srba nad bestijalnošću nasilnih vlastodržaca iz Prištine.

"Palili smo sveće juče ujutru i jutros u crkvi za zdravlje i da nam Bog sačuva razum jer ovo što smo svi, ne samo porodica Petrović, juče preživeli ravno je izlasku iz kazamata sa gubilišta", kaže Nakalamić.

On je istakao da im je Srđan Petrović zahvalio za podršku tokom jučerašnjeg u njegovom životu najtežeg dana, dajući obećanje da se neće seliti, niti odustati od toga da, sve dok ga noge nose, gaji vinovu lozu i proizvodi vino i rakiju, onako kako su to Petrovići radili u proteklih nekoliko stotina godina.

Poslije jučerašnje pljenidbe oko 42 tone vina porodici Petrović, smirila se situacija u Velikoj Hoči, u kojoj oslonjeno na osam crkava sazidanih u 13. vijeku živi oko 700 Srba.

Ljudi, odlučni da opstanu na svome i da porodice, poput njihovih predaka odgajaju radeći u vinogradima, proizvodeći nadaleko čuveno Hočansko vino i rakiju "Orahovačka loza", poručju da su istrpjeli period apsolutnog bezvlašća, kidnapovanja i ubistava, paljenja i progona, te da će istrpjeti i preživjeti i pokušaj prištinskih vlasti da uspostave strahovladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana