Великохочани поручују да остају на своме, бавећи се виноградарством

Срна
Великохочани поручују да остају на своме, бавећи се виноградарством

ВЕЛИКА ХОЧА - Власник једне од највећих винарија у Великој Хочи Мирослав Маниташевић рекао је Срни да су Срби мудрошћу показали да им нико не може отети оно што су вијековима стицали Великохочани.

Маниташевић је нагласио да су у Великој Хочи цареви и краљеви зидали цркве и манастире ослоњене на виногорја и поручио да мјештани неће одустати од винограда преко којих је у вријеме Немањића постојао виновод све до Високих Дечана.

"Да ли је приштинским и међународним властима на Космету циљ да тлачењем произвођача вина у Великој Хочи и Ораховцу угуше српство и протјерају их из села које је, попут Подкаљаје и Шадрвана у Призрену, према налогу бившег изасланика ЕУ на Космету Питера Фејта, стављено на списак заштићених зона у којима је забрањена било каква градња и промјена националне структуре становништва?", пита Маниташевић.

Он је истакао да у Великој Хочи нема домаћинства које нема пет-шест тона вина и упитао "зашто /премијер самозваног Косова Аљбин/ Курти не врши пљенидбу рода пшенице или кукуруза по селима у којима се домаћинства баве пољопривредом".

Маниташевић је рекао да их плаши списак који су им јуче показали, на којем су имена свих који се баве производњом вина и ракије, и који ће уколико Приштина не схвати да су виноградарство, производња вина и ракија основна дјелатност сваког домаћинства у Великој Хочи и Ораховцу, доживјети исто што и породица Петровић.

"Не бежимо од тога да платимо порез и да региструјемо фирме или како их год они назову, али нам морају дати упутство и рећи шта треба да урадимо како наше егзистенцијално питање - бављење виноградарством не би било сматрано фалсификовањем и чинило кривично дело", напомиње Маниташевић.

Он апелује да власти у Београду нађу простора да упосле младе јер је највећи непријатељ Великохочана расељавање због незапослености.

Маниташевић је као примјер навео да у његовој породици нико од тројице браће са супругама нема запослење, нити било који други приход изузев преживљавања од бављења виногрдарством.

"Зар држава Србија нема капацитета да попут одлуке о стављању на државни списак свих Срба са севера Косова који су напустили институције самопроглашеног Косова, сачини додатни списак на коме би били млади Великохочани и Ораховчани?", пита Маниташевић.

Бојан Накаламић, сусјед породице Петровић, за Срну каже да у Великој Хочи Срби славе дан и Богу захваљују што је током јучерашњег упада полиције самопроглашеног Косова и царине у Велику Хочу превладао разум Срба над бестијалношћу насилних властодржаца из Приштине.

"Палили смо свеће јуче ујутру и јутрос у цркви за здравље и да нам Бог сачува разум јер ово што смо сви, не само породица Петровић, јуче преживели равно је изласку из казамата са губилишта", каже Накаламић.

Он је истакао да им је Срђан Петровић захвалио за подршку током јучерашњег у његовом животу најтежег дана, дајући обећање да се неће селити, нити одустати од тога да, све док га ноге носе, гаји винову лозу и производи вино и ракију, онако како су то Петровићи радили у протеклих неколико стотина година.

Послије јучерашње пљенидбе око 42 тоне вина породици Петровић, смирила се ситуација у Великој Хочи, у којој ослоњено на осам цркава сазиданих у 13. вијеку живи око 700 Срба.

Људи, одлучни да опстану на своме и да породице, попут њихових предака одгајају радећи у виноградима, производећи надалеко чувено Хочанско вино и ракију "Ораховачка лоза", поручју да су истрпјели период апсолутног безвлашћа, киднаповања и убистава, паљења и прогона, те да ће истрпјети и преживјети и покушај приштинских власти да успоставе страховладу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана