Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije za “Glas Srpske”: “Kovid” propusnice odškrinule vrata normalnog života

Milijana Latinović
Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije za “Glas Srpske”: “Kovid” propusnice odškrinule vrata normalnog života

“Kovid” propusnicu trenutno vidimo kao jedini izlaz i način da se poveća motivacija za vakcinaciju, te da se virus korona što manje širi u zatvorenom prostoru. Uvođenjem te mere sve više mladih se odlučuje na imunizaciju jer tako obezbeđuju normalniji život.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” epidemiolog iz Beograda Predrag Kon, naglasivši da je neophodno usklađivanje QR kodova kako bi i građani iz Republike Srpske i Crne Gore mogli nesmetano da borave u ugostiteljskim objektima u Srbiji poslije 20 časova.

- Nakon uvođenja te mere, koja je privremena, počeo je ozbiljniji pad krivulje i pad novozaraženih na dnevnom nivou. Sa “kovid” propusnicom omogućen je boravak u bilo kom ugostiteljskom objektu bez ikakvog ograničenja. Neki objekti su prihvatili to i rade normalno bez vremenskog ograničenja, dok su drugi zbog nedostatka gostiju zatvorili lokale - istakao je Kon, koji je i član Kriznog štaba Srbije za suzbijanje zarazne bolesti “kovid 19”.

GLAS: Kakva pravila važe za stanovnike Srpske koji borave u Srbiji?

KON: Potreban je takozvani zeleni sertifikat koji potvrđuje da je osoba primila dve doze vakcine protiv virusa korona. On važi samo u roku od 210 dana od druge doze. Nakon isteka tog roka potrebna je treća, buster doza, a da li će trajati duže i koliko, još nije definisano. Još je rano govoriti o tome. Ukoliko građani imaju negativan PCR test, on se takođe priznaje ili potvrda da su preboleli “kovid”.

GLAS: Mi u Srpskoj nemamo zeleni sertifikat, samo potvrde o vakcinaciji sa QR kodom?

KON: Propisi se moraju uskladiti sa svim zemljama Evrope, a posebno okruženja, odnosno i sa Srpskom i BiH. Kodovi se moraju adaptirati tako da se mogu očitati i kod nas. Verujem da je to rešeno ili će biti rešeno ovih dana. Kao što je Evropa morala da se uskladi sa našim QR kodom, tako i mi treba da uradimo za neposredno okruženje, a posebno za Republiku Srpsku. Medicinski deo Kriznog štaba smatra da bi tu meru trebalo uvesti i kada je riječ o sportskim događajima, pa čak da se to pravilo primenjuje 24 časa, dok su za prodavnice i tržne centre dovoljne maske. Popunjenost “kovid” bolnica se postepeno smanjuje, mada i dalje ima dosta onih sa teškom kliničnom slikom.

GLAS: Mnogi građani iz Srpske primili su prve dvije doze u Srbiji. Da li oni i na koji način buster dozu mogu takođe primiti u Srbiji?

KON: Svi koji su primili prve dve doze kod nas mogu da prime i treću, bez obzira na državljanstvo. U principu ne bi trebalo da bude nikakvih problema za naše ljude iz Republike Srpske i Crne Gore da po buster dozu dođu u Srbiju. Čim je prošlo četiri meseca od druge doze “sinofarm” vakcine, vreme je za treću, odnosno ako je prošlo pet meseci od druge doze ostalih vakcina, takođe je vreme za buster. Prolaskom vremena pada imunitet. U Beogradu je već 33 odsto građana primilo buster dozu i to je nova snažna barijera i vremenom će se računati da je osoba tek sa tri doze potpuno vakcinisana. To je slično kao kod hepatitisa B i nekih drugih vakcina. Verovatno je ljudima neobično to što se povećava broj doza, ali u oblasti vakcinologije to nije ništa neobično.

GLAS: Šta je sa državljanima Srbije koji su prve dvije doze vakcine primili u nekoj drugoj zemlji, da li buster mogu primiti u Srbiji?

KON: Tu se javlja upravo ono što sam već rekao da je potrebno, usklađivanje QR kodova, jer oni koji su negde drugo primili prve dve doze treba to sada da na neki način dokažu. Nisam dovoljno pouzdan sagovornik za tu temu jer te se stvari menjaju. Ta pitanja ću svakako postaviti na Kriznom štabu da bismo imali jasniju situaciju.

GLAS: Ukoliko je neko primio prvu i drugu dozu vakcine “sputnjik V”, a potom kao treću primi “fajzer”, kako se on tretira u vezi sa putovanjima u EU?

KON: Vrlo je verovatno da se to registruje kao primljena prva doza “fajzera”, jer “sputnjik” u Evropi nije registrovana vakcina. Govorim bez iskustva, samo na osnovu logičkog razmišljanja.

GLAS: Kako komentarišete to što pojedinci smatraju da se uvođenjem “kovid” propusnica ograničava sloboda i pravo izbora?

KON: Pokušavam da budem uzdržan, to je pravno-etička tema. Sa druge strane, ako govorimo o čuvanju javnog zdravlja, tu nikakve dileme nema. Ova mera nije napravljena da bi bilo kome uskratila slobodu, već je usmerena isključivo ka čuvanju zdravlja stanovništva i čuvanju života. To je posebno velika briga za nevakcinisane, tako da je podela na nevakcinisane i vakcinisane potpuno neprihvatljiva. Stanovništvo mora da shvati da je vakcina civilizacijsko dostignuće.

GLAS: Da li ste u kontaktu sa kolegama iz RS?

KON: Povremeno komuniciramo. Prvenstveno sam usredsređen na događaje u Srbiji, ali svakako tu sam za sve savete i iskustva.

Omikron

GLAS: U svijetu je registrovan novi soj virusa korona, šta znate o njemu i da li će omikron eventualno donijeti i neke oštrije mjere?

KON: Riječ je o novom soju koji je klasifikovan kao zabrinjavajući. Kod njega je došlo do značajnih genetskih promjena. Za sada je oko 20 zemalja otkrilo prisustvo tog soja na svojoj teritoriji. Kod nas je i dalje apsolutno dominantan delta soj virusa. Bilo je i drugih mutiranih sojeva, koji su se veoma brzo ugasili, tako da ćemo vidjeti šta će biti i sa tom varijantom virusa. Ukoliko govorimo o pooštravanju mera, verovatno će se odnositi na putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je omikron potvrđen, odnosno ponovo bi mogao biti uveden kućni karantin za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana