Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба Србије за “Глас Српске”: “Ковид” пропуснице одшкринуле врата нормалног живота

Милијана Латиновић
Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба Србије за “Глас Српске”: “Ковид” пропуснице одшкринуле врата нормалног живота

“Ковид” пропусницу тренутно видимо као једини излаз и начин да се повећа мотивација за вакцинацију, те да се вирус корона што мање шири у затвореном простору. Увођењем те мере све више младих се одлучује на имунизацију јер тако обезбеђују нормалнији живот.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” епидемиолог из Београда Предраг Кон, нагласивши да је неопходно усклађивање QR кодова како би и грађани из Републике Српске и Црне Горе могли несметано да бораве у угоститељским објектима у Србији послије 20 часова.

- Након увођења те мере, која је привремена, почео је озбиљнији пад кривуље и пад новозаражених на дневном нивоу. Са “ковид” пропусницом омогућен је боравак у било ком угоститељском објекту без икаквог ограничења. Неки објекти су прихватили то и раде нормално без временског ограничења, док су други због недостатка гостију затворили локале - истакао је Кон, који је и члан Кризног штаба Србије за сузбијање заразне болести “ковид 19”.

ГЛАС: Каква правила важе за становнике Српске који бораве у Србији?

КОН: Потребан је такозвани зелени сертификат који потврђује да је особа примила две дозе вакцине против вируса корона. Он важи само у року од 210 дана од друге дозе. Након истека тог рока потребна је трећа, бустер доза, а да ли ће трајати дуже и колико, још није дефинисано. Још је рано говорити о томе. Уколико грађани имају негативан ПЦР тест, он се такође признаје или потврда да су преболели “ковид”.

ГЛАС: Ми у Српској немамо зелени сертификат, само потврде о вакцинацији са QR кодом?

КОН: Прописи се морају ускладити са свим земљама Европе, а посебно окружења, односно и са Српском и БиХ. Кодови се морају адаптирати тако да се могу очитати и код нас. Верујем да је то решено или ће бити решено ових дана. Као што је Европа морала да се усклади са нашим QR кодом, тако и ми треба да урадимо за непосредно окружење, а посебно за Републику Српску. Медицински део Кризног штаба сматра да би ту меру требало увести и када је ријеч о спортским догађајима, па чак да се то правило примењује 24 часа, док су за продавнице и тржне центре довољне маске. Попуњеност “ковид” болница се постепено смањује, мада и даље има доста оних са тешком клиничном сликом.

ГЛАС: Многи грађани из Српске примили су прве двије дозе у Србији. Да ли они и на који начин бустер дозу могу такође примити у Србији?

КОН: Сви који су примили прве две дозе код нас могу да приме и трећу, без обзира на држављанство. У принципу не би требало да буде никаквих проблема за наше људе из Републике Српске и Црне Горе да по бустер дозу дођу у Србију. Чим је прошло четири месеца од друге дозе “синофарм” вакцине, време је за трећу, односно ако је прошло пет месеци од друге дозе осталих вакцина, такође је време за бустер. Проласком времена пада имунитет. У Београду је већ 33 одсто грађана примило бустер дозу и то је нова снажна баријера и временом ће се рачунати да је особа тек са три дозе потпуно вакцинисана. То је слично као код хепатитиса Б и неких других вакцина. Вероватно је људима необично то што се повећава број доза, али у области вакцинологије то није ништа необично.

ГЛАС: Шта је са држављанима Србије који су прве двије дозе вакцине примили у некој другој земљи, да ли бустер могу примити у Србији?

КОН: Ту се јавља управо оно што сам већ рекао да је потребно, усклађивање QR кодова, јер они који су негде друго примили прве две дозе треба то сада да на неки начин докажу. Нисам довољно поуздан саговорник за ту тему јер те се ствари мењају. Та питања ћу свакако поставити на Кризном штабу да бисмо имали јаснију ситуацију.

ГЛАС: Уколико је неко примио прву и другу дозу вакцине “спутњик В”, а потом као трећу прими “фајзер”, како се он третира у вези са путовањима у ЕУ?

КОН: Врло је вероватно да се то региструје као примљена прва доза “фајзера”, јер “спутњик” у Европи није регистрована вакцина. Говорим без искуства, само на основу логичког размишљања.

ГЛАС: Како коментаришете то што појединци сматрају да се увођењем “ковид” пропусница ограничава слобода и право избора?

КОН: Покушавам да будем уздржан, то је правно-етичка тема. Са друге стране, ако говоримо о чувању јавног здравља, ту никакве дилеме нема. Ова мера није направљена да би било коме ускратила слободу, већ је усмерена искључиво ка чувању здравља становништва и чувању живота. То је посебно велика брига за невакцинисане, тако да је подела на невакцинисане и вакцинисане потпуно неприхватљива. Становништво мора да схвати да је вакцина цивилизацијско достигнуће.

ГЛАС: Да ли сте у контакту са колегама из РС?

КОН: Повремено комуницирамо. Првенствено сам усредсређен на догађаје у Србији, али свакако ту сам за све савете и искуства.

Омикрон

ГЛАС: У свијету је регистрован нови сој вируса корона, шта знате о њему и да ли ће омикрон евентуално донијети и неке оштрије мјере?

КОН: Ријеч је о новом соју који је класификован као забрињавајући. Код њега је дошло до значајних генетских промјена. За сада је око 20 земаља открило присуство тог соја на својој територији. Код нас је и даље апсолутно доминантан делта сој вируса. Било је и других мутираних сојева, који су се веома брзо угасили, тако да ћемо видјети шта ће бити и са том варијантом вируса. Уколико говоримо о пооштравању мера, вероватно ће се односити на путнике који долазе из земаља у којима је омикрон потврђен, односно поново би могао бити уведен кућни карантин за њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана