Đurić: Srbija i Srpska predstavljaju kičmu podrške Srbima na Kosmetu i u regionu

Srna
Đurić: Srbija i Srpska predstavljaju kičmu podrške Srbima na Kosmetu i u regionu

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da kontinuirani dijalog između Srbije i Republike Srpske predstavlja kičmu zaštite srpskih državnih i nacionalnih interesa, te da Srbija i Srpska stoje zajedno u podršci srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i svuda gdje je ugrožen u regionu.

On je rekao da Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i u protivljenju novom talasu ugnjetavanja koje se ogleda u nametanju takozvanih mjera reciprociteta i različitih drugih pritisaka na srpski narod na Kosmetu.

"Srbija i Republika Srpska stoje zajedno u zaštiti srpskih nacionalnih i državnih interesa, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i na drugim mestima gde je srpski narod ugrožen, od položaja u Crnoj Gori do pojedinih drugih delova u regionu", izjavio je Đurić novinarima poslije sastanka u Beogradu sa predsjednikom banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradom Arlovim.

On je istakao da kontinuirani dijalog između Srbije i Srpske predstavlja kičmu zaštite srpskih državnih i nacionalnih interesa, te da tome doprinosi razumijevanje koje postoji na najvišem nivou između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali i drugih članova rukovodstva Srpske, predsjednika Željke Cvijanović i drugih.

Đurić je rekao da je posebno značajno to što Srbija i Srpska zajedno obilježavaju sve događaje iz svoje bliske i dalje prošlosti.

"Na taj način garantuju i osiguravaju da će u ovoj, ali i budućim generacijama, biti negovano, ne samo sećanje na srpske žrtve, nego i brižljivo vođenje računa o očuvanju srpskog kulturnog, duhovnog, jezičkog i drugog indentiteta", naveo je on.

Prema njegovim riječima, to je smisao postojanja i Srbije i Republike Srpske, koje mogu ostvariti svoju svrhu samo ukoliko dosljedno i principijelno daju doprinos njegovanju srpskog kulturnog, duhovnog i svakog drugog identiteta.

Đurić je rekao da su Arlov i njegov Odbor jedan od najvećih kontinuiranih donatora i pomagača srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, te da upravo banjalučki Odbor i Kancelarija za Kosmet Vlade Srbije predstavljaju dio napora rukovodstava Srbije i Srpske da to bude i učinjeno.

On je posebno zahvalio Arlovu zbog najveće akcije zbližavanja srpske djece sa obje strane Drine, u okviru koje je u prethodnih nekoliko godina više od 1.000 srpske djece sa Kosmeta posjetilo Srpsku, gdje ih dočekuju kao najrođeniju braću i sestre.

"Pokazuju im lepote, kulturu i običaje, duh Srpske i na taj način stvaraju trajnu i neraskidivu vezu sa jedne strane između budućih naraštaja Srpske i srpskog naroda na Kosmetu, ali i kod ne malog broja srpske dece na Kosmetu stvaraju ukorenjeni osećaj povezanosti sa našim narodom preko Drine", naglasio je Đurić.

Prema njegovim riječima, sve što radi Arlov i Kancelarija ima za cilj da srpski narod živi i diše kao jedan i to je politika koja će se sprovoditi od Banjaluke do Herceg Novog, Kosovske Mitrovice, Novog Sada i Kumanova i svakog mjesta gdje živi srpski narod. 
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana