Predsjednik Albanije: Ne prihvatam da na Kosovu bude Republike Srpske

Tanjug
Predsjednik Albanije: Ne prihvatam da na Kosovu bude Republike Srpske

TIRANA - Predsjednik Albanije Bajram Begaj izjavio je danas da ''ni u kom slučaju, ni pod kojim uslovima, kao predsjednik Republike Albanije, ne bi prihvatio da na Kosovu postoji Republika Srpska, kao i da to ne podržava ni SAD.

On se medijima obratio zajedno sa austrijskim kolegom Aleksanderom Van der Belenom, i dodao da vjeruje da će samouprava u okviru tog sporazuma, uz prava zajednica prema ustavu Kosova, biti pravo rešenje.

Van der Belen je naveo da je dijalog između Beograda i Prištine prioritet i istakao da su oni svjesni da bez sporazuma ne mogu da budu dio EU.

''Podržavam ono što je predsjednik Begaj rekao. Kao što znate, u stvari je napravljen svojevrsni dogovor, ali bez zvaničnog potpisa učesnika'', rekao je on.

Dodao je da je video izbliza predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija u Alpbahu u Austriji, koji su zajedno razgovarali. 

"Od tada je postignut veliki pomak jer su razgovarali direktno jedan sa drugim, iako nije bilo konkretnih rezultata, ali su strane razgovarale", rekao je on.

Prema Van der Belenovim riječima, dijalog između Beograda i Prištine je svakako težak, ali su oni svesni da bez dogovora neće imati budućnost u EU.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana