Nedopustivo da Kolinda Grabar-Kitarović brani novinarima da postavljaju pitanja

Agencije
Nedopustivo da Kolinda Grabar-Kitarović brani novinarima da postavljaju pitanja

Zagreb - Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo je nedopustivim potez aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je na zvaničnoj objavi kandidature za novi petogodišnji mandat novinarima zabranila postavljanje pitanja.

- Postavljanje pitanja u interesu javnosti nije samo pravo novinara, nego je i njihov posao. Ako ta mogućnost ne postoji, u potpunosti se gubi smisao postojanja novinarske struke - poručili su iz novinarskog društva, prenijeli su mediji.

Ocjenjuju da je takav tretman medija od političkih zvaničnika u potpunoj suprotnosti s demokratskim standardima, a svojstven je, kako navode, “totalitarnim sistemima”, koje upravo predsjednica u svojim javnim nastupima ne propušta da osudi.

- Da u tim nastupima nije iskrena, pokazala je zabranom medijima da rade svoj posao - stoji u saopštenju Hrvatskog novinarskog društva.

Smatraju da taj potez najbolje oslikava odnos predsjednice Republike u proteklih pet godina prema novinarima, koje tretira isključivo kao držače mikrofona, što je, kažu, uvredljivo za novinarsku profesiju.

Hrvatsko novinarsko društvo odavno upozorava da aktuelna predsjednica, kao i njeni prethodnici na toj dužnosti u proteklih gotovo 20 godina, ne održava redovne konferencije za novinare, a iste se loše prakse u proteklih petnaestak godina drže i sve hrvatske vlade.

Sve češće, kažu, na javnim događajima na kojima se pojavljuju najviši zvaničnici nisu dopuštena novinarska pitanja.

Podsjećaju i na nedavnu konferenciju za novinare na kojoj je bio predstavljen novi šef diplomatije Goran Grlić Radman, koji takođe nije dozvolio novinarska pitanja, ali je tražio aplauz.

 

Ismijavanje

Kandidat za predsjednika, nekadašnji premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović ismijao je na “Fejsbuku” kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Bivši hrvatski premijer napomenuo je da je pisani govor koji su dobili novinari izazvao reakciju javnosti, jer su u zagradama ostala uputstva o tome kada treba da se nasmije, uozbilji, da sačeka pauzu za aplauz i s napomenom da na kraju ne izrazi zahvalnost.

- Prije 107 dana objavio sam kandidaturu za predsjednika (pauza za aplauz) i dalje vam obećavam da će me u tome uvijek voditi zdrav razum i karakter. (Bez latinske poslovice!) Živjeli!” - objavio je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana