MSP Crne Gore traži od Srbije da skine sa sajta „netačan dio“ o svojoj istoriji

Tanjug
Foto: Ilustracija

PODGORICA- Ministarstvo spoljnih poslova (MVP) Crne Gore, na čijem čelu je novi ministar Ranko Krivokapić, traži od nadležnih organa Srbije da uklone sa veb sajta ambasada u kome su date osnovne informacije o Srbiji dio iz istorije, u kome se, kako tvrde, navode netačne informacije koje se tiču Crne Gore.

Kako navode u saopštenju , "oštro osuđuje krađu istorije i ideološko pamfletističko tumačenje crnogorske istorije koje se nalazi na internet adresama ambasada Republike Srbije" i poručuju Srbiji da odnos dvije države ne zasnivaju kroz, kako tvrde, iskrivljenu ideologiju "srpskog svijeta".

Podgorički mediji, objavili su ranije, da je na veb sajtu Ambasade Srbije u dijelu "Istorija Srbije" navedeno da su Duklja i Zeta plemenske oblasti srednjovjekovne Srbije.

"Srbija ima bogatu istoriju i uz svo razumijevanje za prekide koje su imali i drugi narodi, ne služi joj na čast da se kiti istorijom Crne Gore - ''tuđim perjem''", navodi se u saopštenju.

Navode da je uklanjanje ovih navoda na internet stranici potrebno zarad daljeg razvoja dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Srbije i evropske budućnosti naših građana čija edukacija, kako navode, ne treba da zavisi od bilo koje ideološke interpretacije.

"Tražimo od nadležnih organa Republike Srbije da uklone sa svoje internet stranice netačne informacije koje se tiču Crne Gore", stoji u saopštenju.

Tvrde da su "netačne i ideološke interpretacije istorije druge države odraz nezrelosti a najprije nedobronamjernosti, kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi".

Smatraju da nije riječ o običnom propustu, već, kako kažu, "svjesnom namjerom onih koji kroz svoje političko djelovanje i dalje baštine principe velikosrpske ideologije".

"Vjerujemo da nije potrebno mnogo podsjećanja na pogubnost ove ideologije koja je nanijela mnoga zla svim državama regiona, uključujući i samu Republiku Srbiju", stoji u saopštenju.

Budućnosti radi,dodaju, pozivamo ih da konačno prihvate utemeljenu istorijsku činjenicu o viševjekovnoj nezavisnosti crnogorske države koja se kao samostalni pravni entitet razvijala uporedo sa svim ostalim evropskim državama", navode iz ovog resora i dodaju:

"Na kraju, ističemo da Crna Gora iskreno želi da razvija dobrosusjedske odnose sa Republikom Srbijom, ali u okvirima principa savremenog svijeta i svijeta Evropske unije, a ne kroz iskrivljenu ideologiju ''srpskog svijeta''. Sveukupni odnosi Crne Gore i Republike Srbije moraju se zasnivati na obaveznom međusobnom poštovanju ne samo granica i nemiješanja u unutrašnje stvari, već i na dužnom poštovanju istorijski utemeljenih činjenica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana