Mitropolija crnogorsko-primorska poklonila dva respiratora

Srna
Mitropolija crnogorsko-primorska poklonila dva respiratora

PODGORICA - Načelnik pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore Jelena Borovinić Bojović zahvalila je u ime svih ljekara i zdravstvenih radnika Mitropoliji crnogorsko-primorskoj za donaciju dva respiratora koja su u periodu epidemije virusa korona dobrodošla crnogorskom zdravstvenom sistemu. Govoreći o djelovanju novog virusa korona na čovjekov respiratorni sistem, Bojovićeva je istakla da je problem kod ovog virusa to što se prvi put javlja kod ljudi na koje je prenesen sa životinja.

"Kao svaka nova bolest ili novi virus i ovaj predstavlja neminovan izazov za globalni zdravstveni sistem", navela je ona za Radio "Svetigora".

Ona je dodala da je dodatni problem i to što se simptomi javljaju individualno i da im je potreban period od tri-četiri do 14 dana.

"Period inkubacije odnosi se na trenutak kada virus uđe u organizam do pojave prvih simptoma. Bitno je navesti i postojanje asimptomata, to jest osoba kod kojih su simptomi minimalni, ali koji su takođe potencijalna opasnost za druge ljud i okolinu. Zbog toga je bitan period samoizolacije od 14 dana", rekla je Bojovićeva.

Prema njenim riječima, kada je riječ o primjeni respiratora, oni se koriste u najtežim slučajevima kojih ima pet do šest odsto, a koji zahtijevaju vještačko disanje posredstvom respiratora.

Ona smatra da je veoma bitno da se broj oboljelih drži na pristojnom nivou kako se zdravstveni sistem ne bi zatrpavao.

"Ogromni priliv pacijenata predstavlja problem, ne samo za naš, već i za svaki zdravstveni sistem u svijetu jer u takvim situacijama nije moguća kvalitetna pažnja i ophođenje prema oboljelima", pojasnila je Bojovićeva.

 "Za sada naše zdravstvo posjeduje dovoljan broj respiratora, ali svakako bih još jednom apelovala na javnost da se pridržavaju preventivnih mjera izdatih od Nacionalnog koordinacionog tima", istakla je Bojovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana