Митрополија црногорско-приморска поклонила два респиратора

Срна
Митрополија црногорско-приморска поклонила два респиратора

ПОДГОРИЦА - Начелник пулмолошке клинике Клиничког центра Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић захвалила је у име свих љекара и здравствених радника Митрополији црногорско-приморској за донацију два респиратора која су у периоду епидемије вируса корона добродошла црногорском здравственом систему. Говорећи о дјеловању новог вируса корона на човјеков респираторни систем, Бојовићева је истакла да је проблем код овог вируса то што се први пут јавља код људи на које је пренесен са животиња.

"Као свака нова болест или нови вирус и овај представља неминован изазов за глобални здравствени систем", навела је она за Радио "Светигора".

Она је додала да је додатни проблем и то што се симптоми јављају индивидуално и да им је потребан период од три-четири до 14 дана.

"Период инкубације односи се на тренутак када вирус уђе у организам до појаве првих симптома. Битно је навести и постојање асимптомата, то јест особа код којих су симптоми минимални, али који су такође потенцијална опасност за друге људ и околину. Због тога је битан период самоизолације од 14 дана", рекла је Бојовићева.

Према њеним ријечима, када је ријеч о примјени респиратора, они се користе у најтежим случајевима којих има пет до шест одсто, а који захтијевају вјештачко дисање посредством респиратора.

Она сматра да је веома битно да се број обољелих држи на пристојном нивоу како се здравствени систем не би затрпавао.

"Огромни прилив пацијената представља проблем, не само за наш, већ и за сваки здравствени систем у свијету јер у таквим ситуацијама није могућа квалитетна пажња и опхођење према обољелима", појаснила је Бојовићева.

 "За сада наше здравство посједује довољан број респиратора, али свакако бих још једном апеловала на јавност да се придржавају превентивних мјера издатих од Националног координационог тима", истакла је Бојовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана