Naredbodavci zločina na Korunskom mostu još nisu procesuirani

Srna
Naredbodavci zločina na Korunskom mostu još nisu procesuirani
Naredbodavci zločina na Korunskom mostu još nisu procesuirani

Danas se navršava 27 godina od likvidacije 13 Srba, pripadnika rezervnog sastava JNA, na Korunskom mostu - jednog od prvih ratnih zločina u sukobima devedesetih godina prošlog vijeka nad pripadnicim JNA, a da naredbodavci i svi egzekutori još nisu odgovarali.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” podsjeća da je u to vrijeme JNA jedina legitimna i regularna vojska u državi SFRJ, u čijem sastavu je formalno-pravno još bila i Hrvatska.


Za ovaj zločin jedino je karlovački specijalac Mihajlo Hrastova u maju 2015. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – protipravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

“Hrvatsko pravosuđe se tokom procesa žproslavilož s ukupno sedam presuda istom čovjeku za isto krivično djelo, da bi ga na kraju, ipak, proglasilo zločincem, paralelno od njega praveći i žrtvu”, naveo je “Veritas”.

U saopštenju je navedeno i da se izrečena kazna tumači i kao nagrada ubici Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za inkriminisani događaj.

“Iako izvedeni dokazi ukazuju da je u likvidaciji rezervnog sastava JNA učestvovalo najmanje tri lica i da je pucano iz najmanje dva različita oružja, nadležno tužilaštvo se još ne oglašava o eventualnom proširenju optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce ovog jednog od prvih ratnih zločina u ratu devedesetih prošlog vijeka nad pripadnicim JNA”, ističe “Veritas”.

U aprilu 2016. godine Hrastov je otišao na odsluženje ostatka izrečene kazne, sa koje je već 9. decembra iste godine, 14 mjeseci prije isteka, pušten na uslovni otpust.

U aprilu ove godine Stambena komisija hrvatskog mninistarstva za boračka pitanja Hrastovu je kao ratnom vojnom invalidu odobrila stambeni kredit od 10.200 evra.

“Veritas” navodi da su 21. septembra 1991. godine pripadnici hrvatskog MUP-a i Zbora narodne garde ispred mosta na rijeci Korani u Karlovcu, zaustavili dva vojna kamiona sa pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

Jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pješke preko Koranskog mosta.

“Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počeli žkrvavi pirž nad njima”, navodi se u saopštenju.

Trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju.

Trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta. Četvrti se u toku noći, takođe, sa teškim povredama, iskobeljao ispod mrtvih saboraca.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana