Sijarto: Evropski zvaničnici iskazuju “nove simptome mađarofobije”

Srna
Sijarto: Evropski zvaničnici iskazuju “nove simptome mađarofobije”

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto optužio je danas Evropsku komisiju za “anti-mađarstvo” i dvostruke standarde budući da Evropska komisija namjerava da blokira sredstva namijenjena univerzitetima u okviru studentskog programa razmjene “Erazmus”.

Sijarto je na konferenciji za novinare nakon sastanka u Budimpešti sa turskim ministrom za nacionalno obrazovanje Mahmutom Ozerom poteze Brisela nazvao neprihvatljivim i neosnovanim.

Prema njegovim riječima, evropski zvaničnici pokazuju “nove simptome mađarofobije”.

On je istakao da su “nečuveni i neprihvatljivi” pokušaji da se studentima u Mađarskoj uskrate školarine posredstvom “Erazmusa”.

-Mislim da je to užasan pokazatelj dvostrukih standarda - rekao je Sijarto.

On smatra da su neosnovani zahtjevi Evropske komisije da se iz rukovodstva mađarskih univerziteta isključe državni službenici i političari.

-U upravnim odborima univerziteta u zapadnoj Evropi veliki je broj ljudi sa državnih pozicija, a kada je isti slučaj u Mađarskoj, to se predstavlja kao problem - napominje Sijarto i dodaje da su vlasti pratile sve instrukcije Evropske komisije o sukobu interesa u državnoj službi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana