Počeli radovi: Osvjetljenjem zidina Kastela ovaj gradski simbol dobiće svoj puni sjaj

GS
Počeli radovi: Osvjetljenjem zidina Kastela ovaj gradski simbol dobiće svoj puni sjaj

U Banjaluci su počele aktivnosti u okviru realizacije jednog od najvećih projekata – osvjetljenja tvrđave Kastel.

– Započeli smo radove, koji su već davno prije trebali biti urađeni, a u koji će u konačnici osvijetliti naš Kastel koji će sa uređenim obalama Vrbasa, novim parkom na kružnoj raskrsnici postati jedna potpuno nova ambijentalna cjelina i nova razglednica našeg grada – poručio je gradonačelnik, istakavši da će na ovaj način svi posjetioci moći uživati u razgledanju tvrđave i u večernjim časovima.

Dodao je da je riječ o vrijednom projektu, u okviru kojeg će Kastel dobiti najsavremeniju rasvjetu, a ovi radovi će biti završeni za manje od dva mjeseca.

Kako je kazao, zaista je nejasno kako su prethodnici dopustili da  jedan ovakav kulturno-istorijski simbol našeg grada decenijama bude u mrklom mraku.

– Dok istovremeno radimo projekte vodosnabdijevanja, izgradnje saobraćajne infrastrukture i brojne druge važne projekte, trudimo se da radimo i na očuvanju naše kulturno-istorijske baštine. Uvjeren sam da će završetkom ovog projekta ovaj simbol našeg grada vratiti svoj stari sjaj – rekao je Stanivuković.

Takođe je naglasio da se osim projekta osvjetljenja radi na tome da bude nastavljena rehabilitacija i očuvanje zidina ove tvrđave, kao i obnova kasarne i artiljerije.

-Spremni smo i uložićemo sve naše napore s ciljem očuvanja ove značajne kulturno-istorijske baštine – istakao je gradonačelnik Stanivuković.

Gradonačelnik je takođe naglasio da je plan da tvrđava Kastel postane zasebna ustanova kulutre, te da je već urađen neophodni elaborat.

-Tvrđava Kastel trenutno je pod upravom Banskog dvora, a plan je da ovo postane ustanova koja će imati svoj sopstveni menadžment koji će raditi na razvoju svojih potencijala – zaključio je Stanivuković.

Podsjećamo, prošle godine očišćene su zidina tvrđave Kastela odnosno uklonjena je divlja vegetacija, koja je uništavala kamene strukture bedema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana