Niče spomen-obilježje poginulim borcima VRS u Banjaluci

Jasmina Salopek
Niče spomen-obilježje poginulim borcima VRS u Banjaluci

Banjaluka će nakon 30 godina konačno dobiti Centralni spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Vojske Republike Srpske, a na lokaciji “Krašovog” parkinga na Vidovdan su počeli pripremni radovi.

Spomenik će graditi firme Konzorcijum “Tekton” iz Banjaluke, “Niskogradnja” iz Laktaša, “ABC solušn” iz Banjaluke i Centar za projektovanje i konsalting iz Banjaluke, a za projekat će biti izdvojeno 6,3 miliona maraka. Kako je navedeno na tabli pored gradilišta, rok za završetak radova je 300 dana.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić rekao je za “Glas Srpske” da izgradnja spomenika mnogo znači za sve borce i porodice poginulih sa područja grada.

- Boračka organizacija godinama insistira da se počne sa izgradnjom. Ovaj spomenik, koji smo dugo čekali, znači mnogo i samoj boračkoj populaciji. Što se tiče dozvola za izgradnju, čuo sam da postoje svi papiri - rekao je Rogić.

Kako kaže, dugo su tražili lokaciju na kojoj bi bio izgrađen spomenik.

- Prvobitno je trebalo da se gradi na lokaciji kod “Tržnice”, pa u blizini Hrama Hrista Spasitelja, ali su nam za sve lokacije rekli da je mali prostor za izgradnju spomen-obilježja. Godinama smo tražili da spomenik bude na parkingu “Kraša”, za to niko nije htio da čuje sve do sada - naveo je Rogić.

Ističe da Banjaluka zaslužuje ovaj spomenik na kojem će se naći 23.801 ime poginulih boraca, od čega 1.114 iz Banjaluke.

- Značaj svakog spomenika je što predstavlja jednu epohu u istoriji naroda. Spomenici opominju da možemo oprostiti, ali ne i zaboraviti. Ukoliko zaboravimo, poučeni istorijom, vidimo da se nesrećni događaji ponove - rekao je Rogić.

Podsjetio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanoj akademiji povodom  30 godina postojanja BORS-a izrazio zadovoljstvo što će Banjaluka, zahvaljujući naporima Vlade i Gradske uprave, uskoro dobiti centralno spomen-obilježje.

- Imamo potrebne dozvole, sredstva koja je obezbijedila Vlada i grad, te će veoma brzo početi izgradnja ovog obilježja na jednom od najekskluzivnijih mjesta u gradu, preko puta Gradske uprave - izjavio je tada Dodik.

Gradonačelnik Draško Stanivuković nedavno je predstavio idejno rješenje za ovaj spomenik.

- Postaće ovo jedan od simbola našeg grada, a plan je da izgradnja spomen-obilježja započne ove godine. Ovo je rad koji je odnio pobjedu na međunarodnom konkursu na koji je pristiglo 18 radova, a pred komisijom nije bio nimalo lak zadatak - rekao je ranije Stanivuković.

Idejnim rješenjem predviđeno je da spomenik ima 62 stuba koja simbolizuju 62 brigade koje su se borile za Republiku Srpsku, a u sredini će biti drvo tise, dok bi u podzemnom dijelu trebalo da budu muzej i spomen-soba.

Konkurs

Konkurs za izradu idejnog rješenja za centralno gradsko spomen-obilježje simbolično je objavljen 9. januara, na 30. rođendan Republike Srpske, a trajao je do 29. aprila. Kako su ranije istakli iz grada, gradsko centralno spomen-obilježje biće javni simbol na kojem će građani moći odati počast, razmišljati i učiti o hrabrosti i žrtvi poginulih i nestalih boraca, zahvaljujući kojima danas Republika Srpska i Banjaluka uživaju u slobodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana