Gimnazija spojila vijekove

Sanja Jokić
Gimnazija spojila vijekove

Banjalučka Gimnazija proslavila je juče 116 godina postojanja, a tim povodom organizovane su brojne aktivnosti, da bi se sadašnji i bivši đaci prisjetili njene važnosti, ali i vremena od 4. oktobra 1895, kada je osnovana, do danas.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" direktor Zoran Pejašinović.

- Ekonomska situacija je glavni razlog što je program skromnije obilježen u odnosu na prošlogodišnji jubilej, kada smo održali mnogobrojne manifestacije. U okviru 116. godišnjice organizovali smo izložbu "Dajak u Gimnaziji", kojom je kroz prikazivanje brojnih fotografija ispričana priča o druženju dajaka i Gimnazije svih prethodnih godina, o ljubavi koja traje više od 100 godina - naglasio je Pejašinović.

Prema njegovim riječima, na tribini povodom izložbe bilo je riječi o sponama Gimnazije i kultnog banjalučkog sporta, dok su članovi "Dajak kluba" donijeli dajak, da bi mlađe generacije gimnazijalaca upoznali sa čarolijom ovog jedinstvenog plovila.

- Obilježavanje 116. godišnjice postojanja bila je prilika da se za vrijeme velikog odmora đacima premijerno predstavi gimnazijski orkestar sa nekoliko prigodnih numera, a glavni "krivac" za okupljanje ove muzičke družine je bivši đak Igor Ševo - pojasnio je Pejašinović.

Prema njegovim riječima, svečano i veselo bilo je i na nastavničkom vijeću, gdje je Ilija Trninić iz njemačke organizacije "Gete centar" uručio rođendanski poklon u vidu multifunkcionalne kopir mašine, te najavio nastavak zajedničke saradnje.

- Uprava škole je odlučila da najboljeg profesora za ovu godinu Rodoljuba Bavrlića nagradi prigodnom novčanom nagradom, da bi mu pokazala poštovanje za sva ona priznanja kojima je obogatio školske vitrine - naglasio je Pejašinović.

Podsjetio je da je kroz Gimnaziju prošlo oko 16.000 učenika, koji se uvijek, što je i najvažnije, rado vraćaju školi sa najdužom tradicijom u gradu na Vrbasu.

- U davna prošla vremena Gimnazija je bila svetionik u tadašnjoj Banjaluci, jer se onako lijepa i monumentalna izdvajala od svih drugih građevina u to vrijeme. U međuvremenu, grad se proširio, razvio i čini se da ne postoji nijedna škola u regionu koja ima toliki društveni značaj kao što naša škola ima za Banjaluku. Vremena su se promijenila, škole su nekada bile ekskluzivni vlasnici znanja i informacija, a danas se ona sve više stiču van školskih klupa - dodao je Pejašinović.

Bivši gimnazijalci

Među banjalučkim gimnazijalcima su mnogi poznati društveno-politički i naučni radnici, književnici, sportisti, glumci Veselin Masleša, Vilko Vinterhalter, Nikola Koljević, Nebojša Radmanović, Ranko Škrbić, Bakir Ajanović, Branko Milanović, Rade Mihaljčić, Nikola Pejaković, Uglješa Kojadinović, Aleksandar Lazarević, Ljiljana Labović-Marinković, Dragan Davidović, Dragan Skaka Vuković i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana