Domaća zimnica nema cijenu

Jovan Škrbić
Domaća zimnica nema cijenu

Banjaluka - Sezona pripremanja zimnice je pri kraju, što se ipak ne bi reklo po bogatoj ponudi paprika, krastavaca i kupusa na pijacama, koje vrve od domaćica spremnih da zavrnu rukave i završe jedan od najvažnijih poslova kako bi spokojno dočekale hladne dane.

Sudeći po prepunim tezgama i s obzirom na to da su cijene na nivou prošlogodišnjih, čini se da veliki broj građana neće oskudijevati u "zimskim poslasticama". Uprkos tome što vlada mišljenje da je mnogo lakše, a neki smatraju i povoljnije, kupiti gotovu zimnicu, tradicija pravljenja domaće još opstaje. Za Nedu Vajagić nije bilo dvoumljenja, njen špajz već krase šarene tegle, pune domaćih proizvoda.

- Spremila sam kupus, turšiju, paprike i krastavce, koje sam kupila od provjerenih prodavaca na pijaci. Neke namirnice su jeftinije u marketima, ali više vjerujem domaćoj radinosti. Povrće na tržnici je kvalitetnije, a cijene su kao i lani, nije velika razlika - dodala je Vajagićeva.

Prodavačica na tržnici Dana Malić kaže da bi prodaja mogla  biti i bolja, te dodaje da su najtraženiji kupus i paprike.

- Zaliha ima i previše, a cijene su čak niže nego prošle godine, zbog čega iznenađuje to što nema više kupaca. Možda narod nema novca - kaže Malićeva, kod koje se kilogram kupusa može pazariti za marku, što je dvostruko jeftinije u odnosu na prethodnih nekoliko dana.

Prodavci na Novoj pijaci kažu da kupus najviše prodaju u vrećama, a cijene se kreću od tri do šest maraka.

Goran Plotan iz Razboja, koji proizvodi razno povrće, kaže da vreća "varaždinca" košta pet KM. Siniša Marjanović priča da je povrće iz plastenika nešto jeftinije.

- Prodajem bijeli i polubijeli kupus, te "varaždinac", koji je najbolji za kiseljenje - kaže ovaj prodavac, kod kojeg vreća kupusa košta tri marke.

Osim kupusa, ovih dana su veoma tražene i paprike, tvrdi prodavačica Julijana Komlenović.

- Vreća paprika od četiri kilograma košta dvije marke, a vreća kupusa je pet KM. Cijena varira u zavisnosti od količine povrća na pijaci - rekla je Komlenovićeva.

Starinski način

Starije domaćice pričaju da je pravljenje zimnice nekada bio događaj koji je spajao ljude, dolazilo se na zajedničko čišćenje, soljenje i ribanje kupusa, a i količine koje su se spremale za zimu bile su mnogo zahtjevnije nego danas.

Prema riječima prodavačice Dragice Dragišić, dobar kiseli kupus se može napraviti i bez ovih "rituala".

- Potrebno je da u optimalnom omjeru budu zapremina bureta, količina kupusa, vode i soli, te odgovarajuća temperatura - kaže Dragišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana