Svjetski dan pozorišta uz onlajn predstave: Umjetnost krči mračne staze izazovnih vremena

Aleksandra Glišić, Milanka Mitrić
Svjetski dan pozorišta uz onlajn predstave: Umjetnost krči mračne staze izazovnih vremena

BANjALUKA - Od vremena primitivnih naroda, preko grčkih tragedija, srednjovjekovnih lakrdijaša, do Šekspirovog teatra, preko psihološkog realizma, pa sve do današnjice, pozorište je mijenjalo svoje oblike u skladu sa vremenom.

Svaka promjena donijela je nešto novo i drugačije, a zajednička crta uvijek je bila ista. Pozorište je tu da dotakne čovjeka, da rasplače, da nasmije, a glumci su tu da na sceni ožive likove koji smo i mi sami.

Usklađeno s vremenom i situacijom, u ovom sadašnjem trenutku svijeta, pozorište dobija još jedan oblik, tako da danas, ovog dana, kada je Svjetski dan pozorišta, ni u jednom pozorištu na svijetu neće biti odigrana predstava, ali brojna pozorišta će, onako kako mogu, obilježiti ovaj dan.

- Ovo je prvi Svjetski dan pozorišta koji ćemo provesti u karantinu. Pozorište je kao i svi drugi prinuđeno da pauzira zbog ove pošasti koja je zadesila našu planetu. Ja bih samo poručio da treba da budemo disciplinovani i složni, kako bismo što prije izašli iz ovog stanja u kojem smo, i vratili se mi glumci na daske i naša draga publika u pozorišne sale, i da nastavimo da zajedno stvaramo magiju koja se zove pozorište. Ta magija je preživjela mnoge nedaće i probleme, tako da sam uvjeren da ćemo se uskoro vidjeti na sceni, jer pozorište je kao olimpijski plamen gori i kad je najmračnije - kazao je za “Glas Srpske” glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Zlatan Vidović i naglasio da pozorište ima tu moć da oplemeni i razvedri, čak i u ovo doba, u kojem su brojna pozorišta, zbog trenutne situacije, svoje predstave preselila onlajn i tako, ipak, u drugačijem obliku, doprinijela obilježavanju ovog dana.

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin, za “Glas Srpske” je takođe rekla ponešto o ovom trenutku, u kojem se pozorišna umjetnost iz svojih hramova preselila u kuće.

- Pozorište je nastalo iz potrebe duha. Danas, zbog izazova u kojem živimo i kojem se čovječanstvo nalazi, pozorišna umjetnost se seli iz svojih hramova u naše domove. Mi glumci ćemo večeras biti sa vama putem elektronskih medija, dospjećemo do naše publike, onog posljednjeg i važnog činioca u stvaranju pozorišne predstave. Pozorišni hramovi su zidani iz iskonske potrebe duha, a tako su i opstajali. Valja se nadati i vjerovati i voljeti i uskoro se vidimo u našim pozorištima. S vjerom i da ste mi zdravi - poručila je glumica.

Narodno pozorište Republike Srpske u okviru ovosedmičnog prikazivanja, večeras od 20 časova na svom “Jutjub” kanalu emituje predstavu “Četrnaesta”. Dječije pozorište Republike Srpske se pridružuje onlajn prikazivanju predstava, te će tako najmlađa pozorišna publika večeras od 18 časova imati priliku da pogleda predstavu “Nismo svi letači”.

- Zajedno smo iako se ne vidimo. Neka nam umjetnost pomogne da zdravi i ponosni jedni na druge dočekamo dan kada ćemo aplauzom posvjedočiti da smo pobijedili - poruka je iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica osvrnuo se na tradiciju u obilježavanju ovog dana, kada se u svim pozorištima prije izvođenja predstava čita poruka jednog istaknutog svjetskog pozorišnog radnika.

- U ovoj godini su mnogi događaji otkazani, nisu se odigrali ili su pomjereni do daljeg. Olimpijske igre se odgađaju. Dosta predstava se nije odigralo, zaustavljen je rad na predstavama. Pozorišta ipak nisu zaćutala, nego su ponudila svoje najbolje produkcije, besplatno na internet, da bi ljudi ostali kućama i suzbili zarazu virusa korona. Do sad se pozorište održalo u svom osnovnom obliku, a ove godine će možda doživjeti tehnološku transformaciju i pokazati da i dalje ima snagu, domet i značaj - rekao je za “Glas Srpske” Mazalica.

Dramski pisac i glumica Radmila Vučković u svojoj poruci povodom Svjetskog dana pozorišta osvrnula se baš na značaj, ljepotu teatra.

- Seme pozorišta posijano iz ruke Tespisovog  uma i družine njegove klija, raste  i obnavlja se do danas. Cvetaju najrazličitiji i najlepši cvetovi umetnosti. Umetnost glumčeva tanana je i prolazna  i veličanstvena kao cvet.  Ako juče nisi ugledao lepotu cveta i nisi prisustvovao trenucima dešavanja pozorišne igre, latice uvele poput aplauza publike samo su svedoci odigrane predstave i lepote. U izazovnim vremenima prave vrednosti su krčile zamršene staze realnosti, obnavljajući se i rađajući se iznova. Lepše i vrednije, svedočeći o snazi uzvišenosti i nužnosti pozorišne umetnosti. Od kako je sveta i veka u sajedinstvu sa drugima kadra smo činiti najdivnije stvari - navela je Vučkovićeva.

Međunarodni dan pozorišta obilježava se od 1962. godine, a osim pomenutih, i brojna pozorišta u regionu večeras će emitovati svoje predstave. Tako će Atelje 212 iz Beograda večeras u 20 časova emitovati predstavu “Radovan treći”, Zagrebačko kazalište mladih komad “Črna mati zemla”, dok će brojna pozorišta u regionu tokom narednih dana emitovati pojedine predstave iz svog repertoara.

Šahid Nadim

Ovogodišnju poruku za Svjetski dan pozorišta potpisuje dramski pisac iz Pakistana Šahid Nadim, a naslovljena je sa “Pozorište kao svetilište”.

- U današnjem svijetu u kom su netrpeljivost, mržnja i nasilje ponovo u porastu, a naša planeta tone sve dublje i dublje u klimatsku katastrofu, mi moramo da obnovimo našu duhovnu snagu. Moramo se boriti protiv apatije, letargije, pesimizma, pohlepe i nepoštovanja svijeta u kojem živimo, planeti na kojoj živimo. Pozorište ima svoju ulogu, plemenitu ulogu, da ispuni čovječanstvo energijom i pokrene ga da se izdigne iz vlastitog pada u ambis. Ono može da uzdigne pozornicu, prostor za izvođenje u nešto sveto. U južnoj Aziji umjetnici sa poštovanjem dodiruju daske pozornice prije nego što zakorače na nju. To je drevna tradicija iz doba gdje su duhovnost i kultura bile isprepletene. Vrijeme je da se povrati taj simbiotski odnos između umjetnika i publike, prošlosti i budućnosti. Rad u pozorištu može biti sveti čin i glumci zaista mogu postati avatari uloga koje igraju. Pozorište ima potencijal da postane svetilište, a svetilište prostor izvođenja - stoji u jednom dijelu njegove poruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana