Свјетски дан позоришта уз онлајн представе: Умјетност крчи мрачне стазе изазовних времена

Александра Глишић, Миланка Митрић
Свјетски дан позоришта уз онлајн представе: Умјетност крчи мрачне стазе изазовних времена

БАЊАЛУКА - Од времена примитивних народа, преко грчких трагедија, средњовјековних лакрдијаша, до Шекспировог театра, преко психолошког реализма, па све до данашњице, позориште је мијењало своје облике у складу са временом.

Свака промјена донијела је нешто ново и другачије, а заједничка црта увијек је била иста. Позориште је ту да дотакне човјека, да расплаче, да насмије, а глумци су ту да на сцени оживе ликове који смо и ми сами.

Усклађено с временом и ситуацијом, у овом садашњем тренутку свијета, позориште добија још један облик, тако да данас, овог дана, када је Свјетски дан позоришта, ни у једном позоришту на свијету неће бити одиграна представа, али бројна позоришта ће, онако како могу, обиљежити овај дан.

- Ово је први Свјетски дан позоришта који ћемо провести у карантину. Позориште је као и сви други принуђено да паузира због ове пошасти која је задесила нашу планету. Ја бих само поручио да треба да будемо дисциплиновани и сложни, како бисмо што прије изашли из овог стања у којем смо, и вратили се ми глумци на даске и наша драга публика у позоришне сале, и да наставимо да заједно стварамо магију која се зове позориште. Та магија је преживјела многе недаће и проблеме, тако да сам увјерен да ћемо се ускоро видјети на сцени, јер позориште је као олимпијски пламен гори и кад је најмрачније - казао је за “Глас Српске” глумац Народног позоришта Републике Српске Златан Видовић и нагласио да позориште има ту моћ да оплемени и разведри, чак и у ово доба, у којем су бројна позоришта, због тренутне ситуације, своје представе преселила онлајн и тако, ипак, у другачијем облику, допринијела обиљежавању овог дана.

Глумица Народног позоришта Републике Српске Миљка Брђанин, за “Глас Српске” је такође рекла понешто о овом тренутку, у којем се позоришна умјетност из својих храмова преселила у куће.

- Позориште је настало из потребе духа. Данас, због изазова у којем живимо и којем се човјечанство налази, позоришна умјетност се сели из својих храмова у наше домове. Ми глумци ћемо вечерас бити са вама путем електронских медија, доспјећемо до наше публике, оног посљедњег и важног чиниоца у стварању позоришне представе. Позоришни храмови су зидани из исконске потребе духа, а тако су и опстајали. Ваља се надати и вјеровати и вољети и ускоро се видимо у нашим позориштима. С вјером и да сте ми здрави - поручила је глумица.

Народно позориште Републике Српске у оквиру овоседмичног приказивања, вечерас од 20 часова на свом “Јутјуб” каналу емитује представу “Четрнаеста”. Дјечије позориште Републике Српске се придружује онлајн приказивању представа, те ће тако најмлађа позоришна публика вечерас од 18 часова имати прилику да погледа представу “Нисмо сви летачи”.

- Заједно смо иако се не видимо. Нека нам умјетност помогне да здрави и поносни једни на друге дочекамо дан када ћемо аплаузом посвједочити да смо побиједили - порука је из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица осврнуо се на традицију у обиљежавању овог дана, када се у свим позориштима прије извођења представа чита порука једног истакнутог свјетског позоришног радника.

- У овој години су многи догађаји отказани, нису се одиграли или су помјерени до даљег. Олимпијске игре се одгађају. Доста представа се није одиграло, заустављен је рад на представама. Позоришта ипак нису заћутала, него су понудила своје најбоље продукције, бесплатно на интернет, да би људи остали кућама и сузбили заразу вируса корона. До сад се позориште одржало у свом основном облику, а ове године ће можда доживјети технолошку трансформацију и показати да и даље има снагу, домет и значај - рекао је за “Глас Српске” Мазалица.

Драмски писац и глумица Радмила Вучковић у својој поруци поводом Свјетског дана позоришта осврнула се баш на значај, љепоту театра.

- Семе позоришта посијано из руке Тесписовог  ума и дружине његове клија, расте  и обнавља се до данас. Цветају најразличитији и најлепши цветови уметности. Уметност глумчева танана је и пролазна  и величанствена као цвет.  Ако јуче ниси угледао лепоту цвета и ниси присуствовао тренуцима дешавања позоришне игре, латице увеле попут аплауза публике само су сведоци одигране представе и лепоте. У изазовним временима праве вредности су крчиле замршене стазе реалности, обнављајући се и рађајући се изнова. Лепше и вредније, сведочећи о снази узвишености и нужности позоришне уметности. Од како је света и века у сајединству са другима кадра смо чинити најдивније ствари - навела је Вучковићева.

Међународни дан позоришта обиљежава се од 1962. године, а осим поменутих, и бројна позоришта у региону вечерас ће емитовати своје представе. Тако ће Атеље 212 из Београда вечерас у 20 часова емитовати представу “Радован трећи”, Загребачко казалиште младих комад “Чрна мати земла”, док ће бројна позоришта у региону током наредних дана емитовати поједине представе из свог репертоара.

Шахид Надим

Овогодишњу поруку за Свјетски дан позоришта потписује драмски писац из Пакистана Шахид Надим, а насловљена је са “Позориште као светилиште”.

- У данашњем свијету у ком су нетрпељивост, мржња и насиље поново у порасту, а наша планета тоне све дубље и дубље у климатску катастрофу, ми морамо да обновимо нашу духовну снагу. Морамо се борити против апатије, летаргије, песимизма, похлепе и непоштовања свијета у којем живимо, планети на којој живимо. Позориште има своју улогу, племениту улогу, да испуни човјечанство енергијом и покрене га да се издигне из властитог пада у амбис. Оно може да уздигне позорницу, простор за извођење у нешто свето. У јужној Азији умјетници са поштовањем додирују даске позорнице прије него што закораче на њу. То је древна традиција из доба гдје су духовност и култура биле испреплетене. Вријеме је да се поврати тај симбиотски однос између умјетника и публике, прошлости и будућности. Рад у позоришту може бити свети чин и глумци заиста могу постати аватари улога које играју. Позориште има потенцијал да постане светилиште, а светилиште простор извођења - стоји у једном дијелу његове поруке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана