Stevi Grabovcu uručena "NIN"- ova nagrada za najbolji roman godine

Branislav Predojević
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Jubilarna 70. "NIN"- ova nagrada za najbolji roman godine banjalučkom piscu Stevu Grabovcu svečano je uručena u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Dobitnik "NIN"- ove nagrade za roman godine Stevo Grabovac rekao je nakon što mu je nagrada uručena da roman "Poslije zabave" pisao dugo, možda i predugo. 

On je rekao da je ta knjiga stavila na iskušenje svu njegovu vjeru koju je sticao cijeli život i ideale. 

- Iako, možda naivno, mislim i vjerujem da riješenje svih naših problema leži samo u tome da mislimo na drugo ljudsko biće, ne iz sebičnih razloga, ne iz nekakve koristi, već iz nečega što postoji u nama i što se zove ljubav, rekao je Grabovac. 

Kako je dodao, spoznaja da je 70. dobitnik NIN-ove nagrade stavila je pred njega odgovornost i čast da stoji u društvu onih koji su proteklih 70 godina stajali na tom mjestu.

- Ja sam jedan od onih pisaca koji su došli iz aninomnosti i neke poluanonimne književne produkcije, tako da ovu nagradu ne smatram samo kao priznanje mom radu, već i radu mog izdavača. Želim da izrazim zahvalnost članovima žirija što su prepoznali taj rad i suštinu ovog romana, koji jednim svojim djelom diže iz pepela i sudbinu pisca na ovim našim prostorima. A, sudbina pisca, kad se spusti zavjesa i kad čitav ovaj spektakl prođe, kao što sve prolazi, on ostaje sam u svojoj samoći a ona postaje sve veća i veća", rekao je Grabovac. 

Dobitnik se takođe zahvalio kako članovima žirija tako i svim ljudima, koji su svojim trudom pomogli njegovo pisanje. 

- Hvala vam što ste prepoznali književno djelo jednog pisca koji dolazi iz druge sredine, pisca koji piše o marginalizovanim likovima i događajima i čiji stil i način pisanja ne teži uzvišenim jezičkim dometima, već jednostavnosti, pripovjedanju priče u ovim sumanutim vremenima koja su nam dodjeljena - rekao je Grabovac.  Pisac se izvinio i zbog toga što je bio prinuđen da juče otkaže medijska gostovanja. 

- Pošto me je sinoć stigao umor i slabost nakon svih ovih godina, a naročito poslednjih dana i sedmica, bio sam primoran da otkažem sva gostovanja u medijima kako bih mogao da se fokusiram upravo na ovu dodjelu danas. Želeo bih da se izvinim svim ljudima kojima je ovo eventualno pričinilo neku neugodnost, rekao je on. 

Članica NIN-ovog žirija Tamara Mitrović rekla je na svečanom uručenju nagrade da je jezgro priče u ovom, kako je rekla, ne ratnom, nego anti-ratnom romanu, oslanja na događaj koji se odigrao 1992. godine u okolini Bosanskog Broda.

- Bez prisustva literature, smrt jednog deteta negde u svetu ne bi imala veći značaj od smrti neke životinje u klanici", citirao je Kiš Žana Rikardua, pokušavajuči da osvesti, kako se u delu u kojem danas nagrađujemo kaže – "nečista posla pisanja". Pedeset godina nakon Kišovog citata, smrti dece i dalje su za mnoge manje značajne od smrti zaklanih životinja, pa se iznova i iznova dovodi u pitanje ideja da literatura daje smisao i ljudsku težinu toj i tim smrtima – da li literatura uopšte sme takvu smrt da osmišljava. Stevo Grabovac je ne osmišljava, već otkriva pripovedajući o njoj. Jezgro priče u ovom ne ratnom, nego anti-ratnom oslanja se na događaj koji se odigrao 1992. godine u okolini Bosanskog Broda. Zločin je izvršen nad romskom decom bez roditeljskog staranja, rekla je ona.

- Ovo je priča o ljudskoj gladi za profitom, kojoj rat služi kao scena za neopaženo i nekažnjeno činjenje zla. Oko ovog jezgra, čijem opisu pripada tek nekolicina strana u dugom romanu složene strukture, pletu se priče o preskočenoj generaciji, o njenom komunikativnom sećanju, o ocu, porodičnom nasleđu, košmarima, savesti, a najzad i o samom pisanju. Ovaj roman nas podseća da i sećanja imaju hijerarhiju i da nismo toliko sazdani od sećanja, koliko od zaborava, rekla je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana