Стеви Грабовцу уручена "НИН"- ова награда за најбољи роман године

Бранислав Предојевић
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Јубиларна 70. "НИН"- ова награда за најбољи роман године бањалучком писцу Стеву Грабовцу свечано је уручена у Задужбини Илије М. Коларца у Београду.

Добитник "НИН"- ове награде за роман године Стево Грабовац рекао је након што му је награда уручена да роман "Послије забаве" писао дуго, можда и предуго. 

Он је рекао да је та књига ставила на искушење сву његову вјеру коју је стицао цијели живот и идеале. 

- Иако, можда наивно, мислим и вјерујем да ријешење свих наших проблема лежи само у томе да мислимо на друго људско биће, не из себичних разлога, не из некакве користи, већ из нечега што постоји у нама и што се зове љубав, рекао је Грабовац. 

Како је додао, спознаја да је 70. добитник НИН-ове награде ставила је пред њега одговорност и част да стоји у друштву оних који су протеклих 70 година стајали на том мјесту.

- Ја сам један од оних писаца који су дошли из аниномности и неке полуанонимне књижевне продукције, тако да ову награду не сматрам само као признање мом раду, већ и раду мог издавача. Желим да изразим захвалност члановима жирија што су препознали тај рад и суштину овог романа, који једним својим дјелом диже из пепела и судбину писца на овим нашим просторима. А, судбина писца, кад се спусти завјеса и кад читав овај спектакл прође, као што све пролази, он остаје сам у својој самоћи а она постаје све већа и већа", рекао је Грабовац. 

Добитник се такође захвалио како члановима жирија тако и свим људима, који су својим трудом помогли његово писање. 

- Хвала вам што сте препознали књижевно дјело једног писца који долази из друге средине, писца који пише о маргинализованим ликовима и догађајима и чији стил и начин писања не тежи узвишеним језичким дометима, већ једноставности, приповједању приче у овим суманутим временима која су нам додјељена - рекао је Грабовац.  Писац се извинио и због тога што је био принуђен да јуче откаже медијска гостовања. 

- Пошто ме је синоћ стигао умор и слабост након свих ових година, а нарочито последњих дана и седмица, био сам приморан да откажем сва гостовања у медијима како бих могао да се фокусирам управо на ову додјелу данас. Желео бих да се извиним свим људима којима је ово евентуално причинило неку неугодност, рекао је он. 

Чланица НИН-овог жирија Тамара Митровић рекла је на свечаном уручењу награде да је језгро приче у овом, како је рекла, не ратном, него анти-ратном роману, ослања на догађај који се одиграо 1992. године у околини Босанског Брода.

- Без присуства литературе, смрт једног детета негде у свету не би имала већи значај од смрти неке животиње у кланици", цитирао је Киш Жана Рикардуа, покушавајучи да освести, како се у делу у којем данас награђујемо каже – "нечиста посла писања". Педесет година након Кишовог цитата, смрти деце и даље су за многе мање значајне од смрти закланих животиња, па се изнова и изнова доводи у питање идеја да литература даје смисао и људску тежину тој и тим смртима – да ли литература уопште сме такву смрт да осмишљава. Стево Грабовац је не осмишљава, већ открива приповедајући о њој. Језгро приче у овом не ратном, него анти-ратном ослања се на догађај који се одиграо 1992. године у околини Босанског Брода. Злочин је извршен над ромском децом без родитељског старања, рекла је она.

- Ово је прича о људској глади за профитом, којој рат служи као сцена за неопажено и некажњено чињење зла. Око овог језгра, чијем опису припада тек неколицина страна у дугом роману сложене структуре, плету се приче о прескоченој генерацији, о њеном комуникативном сећању, о оцу, породичном наслеђу, кошмарима, савести, а најзад и о самом писању. Овај роман нас подсећа да и сећања имају хијерархију и да нисмо толико саздани од сећања, колико од заборава, рекла је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана