Roman “Kuća noći” Jua Nesbea objavljen na srpskom jeziku

Ilijana Božić
Roman “Kuća noći” Jua Nesbea objavljen na srpskom jeziku

BEOGRAD - “Mračni horor majstora noara. Jezivo zabavno”, navedeno je u američkom časopisu za recenzije knjiga “Kirkus Revienjs” o knjizi “Kuća noći” norveškog pisca Jua Nesbea koji je danas objavljen na srpskom jeziku u izdanju “Lagune”.

Ovo djelo na srpski jezik prevela je Jelena Loma, a riječ je o drami sa elementima trilera i horora.

Priča prati četrnaestogodišnjeg Ričarda Eloveda koji, nakon što mu roditelji stradaju u požaru, odlazi da živi kod tetke i tetka u zabačenoj i izolovanoj varošici Balantajn.

- Ričard brzo stiče status otpadnika, a kad nestane njegov drug iz odeljenja Tom, svi za to krive novog, gnevnog đaka u školi. Niko ne veruje Ričardu kad kaže da je slušalica u telefonskoj govornici, poput nekakvog čudovišta iz horor filmova, proždrala Toma od glave do pete. Niko osim Karen, dražesne autsajderke iz odeljenja. Ona nagovara Ričarda da prati one tragove koji policiju ne zanimaju. Tragovi vode Ričarda do napuštene kuće na adresi koju je sa Tomom pozvao iz govornice. Tamo će Ričard ugledati strašno lice u prozoru. A kasnije će čuti i glas - navedeno je u opisu knjige na sajtu “Lagune”.

Dodali su da kada nestane još jedan dječak iz odjeljenja, Ričard mora da dokaže svoju nevinost i sačuva zdrav razum hvatajući se ukoštac sa crnim vradžbinama koje su zaposjele Balantajn i koje mu rade o glavi.

U dnevnim novinama “Dagsavisen” iz Osla o knjizi “Kuća noći” navedeno je da je ovo izvanredno dobro komponovan zavodljivi košmar.

- Nesbe je još jednom ispoljio umijeće jednog lucidno domišljatog i vještog zabavljača. “Kuća noći” je fascinantna i složena priča koja spretno vodi čitaoca kroz mračne prostorije i jeziva iskustva sve do tračka nekakve nade - navedeno je u ovim novinama.

S druge strane u norveškim internetskim novinama “Netavisen” navedeno je da je Nesbe majstor napetosti.

- Njegova mašta i repertoar finti po svemu sudeći nikad neće presušiti. Sa “Kućom noći” opet je krenuo novim tragom i otkrićemo da je podjednako dobro i uzbudljivo ovladao svijetom ljudske psihe - napisali su u listu “Netavisen”.

O piscu

Ju Nesbe je jedan od najpopularnijih svjetskih pisaca kriminalističkih romana. Njegove najpoznatije knjige su “Oklopno srce”, “Solomonovo slovo”, “Policija”, “Sin i žeđ” koji su i bestseleri “Sandej tajmsa”. Nesbeove knjige su prevedene na pedeset jezika i prodate su u više od 30 miliona primjeraka u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana