Роман “Кућа ноћи” Јуа Несбеа објављен на српском језику

Илијана Божић
Роман “Кућа ноћи” Јуа Несбеа објављен на српском језику

БЕОГРАД - “Мрачни хорор мајстора ноара. Језиво забавно”, наведено је у америчком часопису за рецензије књига “Киркус Ревиењс” о књизи “Кућа ноћи” норвешког писца Јуа Несбеа који је данас објављен на српском језику у издању “Лагуне”.

Ово дјело на српски језик превела је Јелена Лома, а ријеч је о драми са елементима трилера и хорора.

Прича прати четрнаестогодишњег Ричарда Еловеда који, након што му родитељи страдају у пожару, одлази да живи код тетке и тетка у забаченој и изолованој варошици Балантајн.

- Ричард брзо стиче статус отпадника, а кад нестане његов друг из одељења Том, сви за то криве новог, гневног ђака у школи. Нико не верује Ричарду кад каже да је слушалица у телефонској говорници, попут некаквог чудовишта из хорор филмова, прождрала Тома од главе до пете. Нико осим Карен, дражесне аутсајдерке из одељења. Она наговара Ричарда да прати оне трагове који полицију не занимају. Трагови воде Ричарда до напуштене куће на адреси коју је са Томом позвао из говорнице. Тамо ће Ричард угледати страшно лице у прозору. А касније ће чути и глас - наведено је у опису књиге на сајту “Лагуне”.

Додали су да када нестане још један дјечак из одјељења, Ричард мора да докаже своју невиност и сачува здрав разум хватајући се укоштац са црним враџбинама које су запосјеле Балантајн и које му раде о глави.

У дневним новинама “Дагсависен” из Осла о књизи “Кућа ноћи” наведено је да је ово изванредно добро компонован заводљиви кошмар.

- Несбе је још једном испољио умијеће једног луцидно домишљатог и вјештог забављача. “Кућа ноћи” је фасцинантна и сложена прича која спретно води читаоца кроз мрачне просторије и језива искуства све до трачка некакве наде - наведено је у овим новинама.

С друге стране у норвешким интернетским новинама “Нетависен” наведено је да је Несбе мајстор напетости.

- Његова машта и репертоар финти по свему судећи никад неће пресушити. Са “Кућом ноћи” опет је кренуо новим трагом и открићемо да је подједнако добро и узбудљиво овладао свијетом људске психе - написали су у листу “Нетависен”.

О писцу

Ју Несбе је један од најпопуларнијих свјетских писаца криминалистичких романа. Његове најпознатије књиге су “Оклопно срце”, “Соломоново слово”, “Полиција”, “Син и жеђ” који су и бестселери “Сандеј тајмса”. Несбеове књиге су преведене на педесет језика и продате су у више од 30 милиона примјерака у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана