Pjesme Čika Jove Zmaja nalaze put do djece i 190 godina nakon njegovog rođenja

GS
Foto: Arhiva

Na današnji dan prije 190 godina rođen je Jovan Jovanović Zmaj, pisac i jedna od najmarkantnijih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini 19. vijeka. Tvorac je srpske poezije za djecu i njen najveći predstavnik. Koliko čitaju, uz kakve pjesme odrastaju današnja djeca i koliko je to za njih važno?

Uz pjesme Jovana Jovanovića Zmaja odrastale su generacije. Vremena su se promijenila, ali uprkos dominaciji mobilnih telefona, knjige tvorca poezije za djecu i dalje su neizostavan dio svake kućne biblioteke.

„Čika Jova Zmaj je bio i ostao zmaj srpskog pesništva za decu, a njegove pesme veoma važan deo kulturne baštine. Jezik njegovih pesama jeste arhaičan donekle za današnju decu, ali ujedno je i vrlo jednostavan, nepretenciozan, ispunjen toplinom, direktno se obraća deci, u svojim pesmama nudi im puno znanja, mašte i obrađuje veoma važne univerzalne teme. Tako da uz našu pomoć i uz pomoć roditelja, Zmaj i dalje živi“, istakla je Jasna Brkić iz Biblioteke grada Beograda gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Djeca se i u školi susreću sa djelima ovog srpskog velikana. Kroz lektiru u prvom razredu čita se barem nekoliko pjesama i u predškolskim ustanovama mališani uče njegove pjesme.

Iako su teme koje Zmaj orađuje u pjesmama univerzalne, mlađa djeca ih najčešće ne razumiju pri prvom čitanju, ali kada krene se o tome sa njima porazgovara, onda shvate i lijepe pouke koje se mogu izvući iz tih pjesama.

Dječije odjeljenje Biblioteke grada Beograda nosi ime Čika Jove Zmaja i nalazi se u Zmaj Jovinoj ulici. Dve police u biblioteci ispunjene su njegovim zbirkama pjesama za djecu, a dio Zmajevog stvaralaštva nalazi se i u biblioteci za odrasle.

Jasna Brkić naglašava da današnja djeca najviše vole stripovanu, bogato ilustrovanu dnevničku literaturu kojom se, kako navodi, najdirektnije komunicira sa mališanima i gde se deca mogu identifikovati s glavnim junacima. Takve knjige imaju biblioterapeutsko dejstvo zato što glavni junaci prolaze kroz muke kroz koje prolaze mnoga djeca.

Kada je vrijeme za prvi susret sa knjigom

Stručnjaci kažu da je pravi momenat za susret sa prvim knjigama još dok je beba u stomaku, da roditelji tada treba da počnu da upoznaju dijete s čitanjem. Posjeta biblioteci predviđena je nešto kasnije.

„Najbolje negde oko starosti od godinu dana zato što imamo knjižice i slikovnice malog formata, tvrdih korica, lepo ilustrovane sa osnovnim pojmovima“, objašnjava gošća Jutarnjeg programa dodajući da zvučne knjižice, koje su upravo namenjene bebama, služe da se deca poigraju njima, da ih premeću po rukama i spoznaju svet i kroz knjige.

Najmlađi članovi Biblioteke grada Beograda su u proseku trogodišnjaci, ali zbog brzog tempa savremenog života, sve manje vremena možemo da izdvojimo za knjige i čitanje.

„Roditelji nemaju dovoljno vremena da odvedu decu u biblioteku, a ponekad kad ih dovedu, onda su u velikoj žurbi i ubrzavaju dete, i to je posebna bol za nas bibliotekare, jer znamo koliko je važno da dete boravi u prostoru biblioteke, a ne samo da ciljano ode po određenu knjigu, već da ima vreme i prostor za istraživanje“, ukazala je Jasna Brkić.

Prema njenim riječima, čitanje je aktivnost koja stimuliše djecu na razne načine: „Pored onih očiglednih da razvija vokabular i da rasplamsava maštu, čitanje razvija i emocionalnu inteligenciju i podstiče kognitivni razvoj, moralnu osetljivost, empatiju. Tako na razne načine pomaže deci da budu i funkcionalno pismena i da kritički promišljaju“.

Podsticajno čitanje kod djece mora krenuti iz porodice. Roditelji treba da budu svesni da oni imaju najveći uticaj na djecu, da sopstvenim primerom mogu najviše uticati na buduće navike mališana, prenosi Rts.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana