Objavljena knjiga “Devet kora govora: Zapisi o Petru Kočiću” Miljka Šindića

Branislav Predojević
Objavljena knjiga “Devet kora govora: Zapisi o Petru Kočiću” Miljka Šindića

BANjALUKA - Profesor, pisac i publicista Miljko Šindić objavio je nedavno knjigu “Devet kora govora: Zapisi o Petru Kočiću”, koja je izašla u izdanju “Glasa Srpske”, a u kojoj se na studiozan način bavi djelom krajiškog velikana i kritičkim mišljenjem o njegovom radu.

Knjiga je podijeljena u nekoliko osnovnih poglavlja, i to poglavlja nazvana “Zapis o pripovetkama” i “Zapis o kritici kritika”, uz uvodnu riječ autora pod nazivom “Umetnost pripovedanja Petra Kočića” i poglavlja “Zapis o piscu knjige”, “Recenzentski zapis” i poglavlje posvećeno bibliografiji autora.

Profesor, akademik i veteran književne scene u Republici Srpskoj iza kojeg stoji preko 25 objavljenih knjiga u ovom djelu se iscrpno i studiozno bavi doajenom krajiške književnosti tragajući po sopstvenim riječima za pravom mjerom njegovog pisanja o vidljivom i nevidljivom.

- Kočić piše zvukom. Njegova reč nosi u sebi odjek vremena, mora se meriti s oba kraja, pa se uvek izmeriti ne može. Zvučno senčenje sadržaja povezuje vidljive događaje sa nevidljivim zbivanjima u reči, baca svetlo u noć zaborava, otvara čulni svet Zmijanja i grđene, ranjave i željne ljudske naravi. Svestrano, smislom, jezikom, akcijom, opisom, zvukom i poemskim ritmom tvrdokorno pripovedanje Petra Kočića pokazalo je tragično osećanje života i ropstva, zanos borbe, slavljene slobode i veličanstvo silovitog bosanskog govora - piše Šindić. 

Takođe, autor nema dileme oko nacionalnog i kulturološkog značaja Kočićevog djela, koje stavlja u jednaku ravan sa književnim nasljeđem.

- Umećem pripovedanja Kočić, rapsod i mag, nije prepisivao život, nego je od životne istine stvarao umetničku istinu, istinitiju od istine. Po takvom opredeljenju i stvaranju Petar Kočić je ne samo značajno srpsko književno nasleđe, nego nacionalna stvaralačka institucija, svetinja i svetiljka, navestitelj boljeg života i boljeg stvaranja - navodi Šindić.

Knjiga je obogaćena osvrtima na Šindićevo djelo, napisanim od strane književnika Ranka Pavlovića, profesora Luka Kecmana i akademika Drage Brankovića, koji ovu knjigu jednoglasno svrstavaju u sami vrh radova o Kočićevom dijelu. Preciznije rečeno, akademik Drago Branković argumentovano objašnjava da je ovu knjigu mogao napisati samo onaj autor koji je opčinjen Zmijanjem i jezičko-književnom veličinom Petra Kočića.

- Neobičnim darom, narodnim običajima, ljepotom i gorčinom kazivanja, Kočić oživljava svoje likove i stavlja ih ne u tadašnje, već i u današnje vrijeme. A Šindić tekstom ove knjige ne oživljava samo Kočićeve likove, već i njihovog autora Petra Kočića - navodi Branković.

Šindić se osim književnom analizom pripovjedaka Petra Kočića u autentičnom  autorskom ključu u knjizi bavi i analizom kritika Kočićevog djela, kroz zapise o pisanju Jovana Skerlića preko Ive Andrića, Velibora Gligorića, Veselina Masleše do Mladena Šukala, Branka Milanovića i drugih autora, koji su se bavili riječima i djelom zmijanjskog velikana, čuvajući ga od ljudskog zaborava i neumitnog žrvnja istorije.

Karijera

Univerzitetski profesor u penziji, književni teoretičar  i kritičar Miljko Šindić rođen je 5. aprila 1930. godine u Lesenovcima u Srbiji.

Književnost je diplomirao u Beogradu, a doktorske studije na Filozofskom fakultetu  u Zagrebu. Radni vijek je proveo u Banjaluci radeći u oblasti školstva i jedan je od osnivača Filozofskog fakulteta u Banjaluci gdje se penzionisao kao predavač teorije književnosti, a bio je i dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci gdje je predavao teoriju drame. Šindić je priredio 24 izbora poezije, proze i školske lektire uz preko 200 osvrta i naučnih radova objavljenih širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana