Novi broj "Krajine" posvećen dobitnicima NIN-o­ve nagrade

Branislav Predojević
Novi broj "Krajine" posvećen dobitnicima NIN-o­ve nagrade

BANjALUKA - Izdavačka kuća "Art print" objavila je novi broj, tačnije dvobroj 80-81, časopisa za književnost, nauku i kulturu "Krajina" u potpunosti posvećen dobitnicima NIN-o­ve nagrade.

Temat dvobroja "Krajine" je 70 godina postojanja najprestižnije književne nagrade u regionu i planirano je da njegovo objavljivanje bude smješteno u sedmici kada bude proglašen dobitnik 70. nagrade.

Činjenica da je književnik iz Broda Stevo Grabovac postao dobitnik jubilarne, 70. nagrade za roman "Poslije zabave", po riječima Milana Stijaka, direktora "Art printa", dodatno je potvrdila da je odluka uredništva "Krajine" bila potpuno opravdana i da novi broj "Krajine" donosi nevjerovatno književno blago skupljeno na jednom mjestu.

- Temat ovog broja, vezan za skupljanje svih intervjua dobitnika NIN-o­ve nagrade na jednom mjestu, ideja je Gorana Dakića, koji se prije dvije godine prihvatio nezahvalnog posla glavnog urednika "Krajine", nastavljajući nesebični trud svojih prethodnika na toj poziciji. Ispostavilo se da je pobjedom Steve Grabovca ova odluka dobila jedno srećno poklapanje i dodatnu težinu. Sama priprema bila je jedan nevjerovatan posao, u kojoj je, moram biti iskren, Goran odradio ključni dio posla, provodeći nekoliko mjeseci u biblioteci, listajući stare primjerke NIN-a i skupljajući intervjue dobitnika te čitajući tekstove vezane za njih. Novi broj "Krajine" jedno je neprocjenjivo književno blago, koje na jednom mjestu okuplja skoro sve dobitnike NIN-o­ve nagrade, koji govore o svom djelu i književnosti u posljednjih 70 godina, predstavljajući idealno štivo za iskrene ljubitelje pisane riječi - rekao je Stijak.

Novi dvobroj "Krajine" je, po riječima njegovog izdavača, više je nego dostojan nastavak impresivne tradicije ovog časopisa, koji je dočekao 80 brojeva i 24 godine izlaženja ne odustajući od ideje širenja književnosti i umjetnosti uopšte.

- Uspjeli smo i pored brojnih problema da stignemo do 24 godine izlaženja, iza nas je 80 brojeva, u kojima smo pisali i objavljivali vrhunske tekstove o književnosti i umjetnosti. Nekog logičkog objašnjenja za kulturnu misiju "Krajine" nema, jer je u pitanju, da ne upotrijebim neku težu riječ, čista ljubav prema umjetnosti i pokušaćemo da stignemo do 100. broja, ako bog da zdravlja i života - kazao je Stijak za "Glas Srpske".

Pisac i novinar Goran Dakić, koji je u ovom dvobroju odradio urednički dio posla, kaže da je rad na pripremi ovog dvobroja "Krajine" trajao, sa manjim ili malo većim prekidima, šest mjeseci.

- Dogovorio sam se sa Milanom Stijakom, izdavačem "Krajine", da broj izađe u istoj sedmici kada bude saopšteno i ime 70. dobitnika NIN-ove nagrade. U početku je posao bio izuzetno naporan, jer su stari NIN-ovi imali znatno drugačiji format, bili su veći i od "Politike" kakvu danas poznajemo, pa se valjalo izboriti s tolikim nanosima teksta. Ipak, bio je to izuzetan posao. Stari nedjeljnici su rudnici bez dna. Svaki broj od 1955. godine sam prevrnuo preko ruku. Posao je možda mogao trajati kraće mjesec ili dva, možda čak i tri da sam se posvetio samo brojevima u kojima su štampani intervjui, ali to naprosto nije bilo moguće. Mislim da je ovo sjajan materijal za svakoga ko bi se u budućnosti bavio "karakterom" ovog priznanja - naveo je Dakić za "Glas".

On navodi da mu je žao što nije imao više vremena, pa da proštije i ostale magazine i časopise u kojima su mnogi i mnogo pisali o NIN-ovoj nagradi, jer tek se tada stvara prava slika o značaju i vrijednosti ovog priznanja.

- Ostalo je mnogo materijala na stranicama "Borbe", "Književnih novina", "Književne reči", "Danasa"... Neke od najznačajnijih polemika su pomenute u ovom dvobroju. Veliku zahvalnost dugujem Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske i gospođi Nadi Džepini koja je na neki način koautor ovog temata - istakao je Dakić.

Uz intervjue dobitnika, nova "Krajina" sadrži uvodni tekst Gorana Dakića posvećen hronologiji i faktografiji NIN-o­ve nagrade, dodatak "Deset najboljih 1954-2004" sa kritičarskim izborom članova žirija 10 najboljih dobitničkih romana, objavljen 2004. godine i dodatak "Deset antologijskih ogrešenja", koji donosi kritičarski izbor 10 vrhunskih romana koji su ostali bez NIN-o­ve nagrade, što uključuje i klasike poput "Proklete avlije", "Kad su cvetale tikve", "Dorotej" i drugih remek-djela domaće književnosti.

Razgovori

Novi broj "Krajine" ima 500 stranica na kojima su skupljeni intervjui ukupno 64 dobitnika. Nekoliko pisaca nije dalo čuveni intervju magazinu NIN nakon proglašenja, ali i bez njih sadržaj obuhvata antologijske razgovore sa velikanima poput Dobrice Ćosića, Borislava Pekića, Oskara Daviča, Miodraga Bulatovića, Slobodana Selenića, Danila Kiša i drugih dobitnika zaključno sa intervjuom Danice Vukićević iz 2023. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana