Нови број "Крајине" посвећен добитницима НИН-о­ве награде

Бранислав Предојевић
Нови број "Крајине" посвећен добитницима НИН-о­ве награде

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа "Арт принт" објавила је нови број, тачније двоброј 80-81, часописа за књижевност, науку и културу "Крајина" у потпуности посвећен добитницима НИН-о­ве награде.

Темат двоброја "Крајине" је 70 година постојања најпрестижније књижевне награде у региону и планирано је да његово објављивање буде смјештено у седмици када буде проглашен добитник 70. награде.

Чињеница да је књижевник из Брода Стево Грабовац постао добитник јубиларне, 70. награде за роман "Послије забаве", по ријечима Милана Стијака, директора "Арт принта", додатно је потврдила да је одлука уредништва "Крајине" била потпуно оправдана и да нови број "Крајине" доноси невјероватно књижевно благо скупљено на једном мјесту.

- Темат овог броја, везан за скупљање свих интервјуа добитника НИН-о­ве награде на једном мјесту, идеја је Горана Дакића, који се прије двије године прихватио незахвалног посла главног уредника "Крајине", настављајући несебични труд својих претходника на тој позицији. Испоставило се да је побједом Стеве Грабовца ова одлука добила једно срећно поклапање и додатну тежину. Сама припрема била је један невјероватан посао, у којој је, морам бити искрен, Горан одрадио кључни дио посла, проводећи неколико мјесеци у библиотеци, листајући старе примјерке НИН-а и скупљајући интервјуе добитника те читајући текстове везане за њих. Нови број "Крајине" једно је непроцјењиво књижевно благо, које на једном мјесту окупља скоро све добитнике НИН-о­ве награде, који говоре о свом дјелу и књижевности у посљедњих 70 година, представљајући идеално штиво за искрене љубитеље писане ријечи - рекао је Стијак.

Нови двоброј "Крајине" је, по ријечима његовог издавача, више је него достојан наставак импресивне традиције овог часописа, који је дочекао 80 бројева и 24 године излажења не одустајући од идеје ширења књижевности и умјетности уопште.

- Успјели смо и поред бројних проблема да стигнемо до 24 године излажења, иза нас је 80 бројева, у којима смо писали и објављивали врхунске текстове о књижевности и умјетности. Неког логичког објашњења за културну мисију "Крајине" нема, јер је у питању, да не употријебим неку тежу ријеч, чиста љубав према умјетности и покушаћемо да стигнемо до 100. броја, ако бог да здравља и живота - казао је Стијак за "Глас Српске".

Писац и новинар Горан Дакић, који је у овом двоброју одрадио уреднички дио посла, каже да је рад на припреми овог двоброја "Крајине" трајао, са мањим или мало већим прекидима, шест мјесеци.

- Договорио сам се са Миланом Стијаком, издавачем "Крајине", да број изађе у истој седмици када буде саопштено и име 70. добитника НИН-ове награде. У почетку је посао био изузетно напоран, јер су стари НИН-ови имали знатно другачији формат, били су већи и од "Политике" какву данас познајемо, па се ваљало изборити с толиким наносима текста. Ипак, био је то изузетан посао. Стари недјељници су рудници без дна. Сваки број од 1955. године сам преврнуо преко руку. Посао је можда могао трајати краће мјесец или два, можда чак и три да сам се посветио само бројевима у којима су штампани интервјуи, али то напросто није било могуће. Мислим да је ово сјајан материјал за свакога ко би се у будућности бавио "карактером" овог признања - навео је Дакић за "Глас".

Он наводи да му је жао што није имао више времена, па да проштије и остале магазине и часописе у којима су многи и много писали о НИН-овој награди, јер тек се тада ствара права слика о значају и вриједности овог признања.

- Остало је много материјала на страницама "Борбе", "Књижевних новина", "Књижевне речи", "Данаса"... Неке од најзначајнијих полемика су поменуте у овом двоброју. Велику захвалност дугујем Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске и госпођи Нади Џепини која је на неки начин коаутор овог темата - истакао је Дакић.

Уз интервјуе добитника, нова "Крајина" садржи уводни текст Горана Дакића посвећен хронологији и фактографији НИН-о­ве награде, додатак "Десет најбољих 1954-2004" са критичарским избором чланова жирија 10 најбољих добитничких романа, објављен 2004. године и додатак "Десет антологијских огрешења", који доноси критичарски избор 10 врхунских романа који су остали без НИН-о­ве награде, што укључује и класике попут "Проклете авлије", "Кад су цветале тикве", "Доротеј" и других ремек-дјела домаће књижевности.

Разговори

Нови број "Крајине" има 500 страница на којима су скупљени интервјуи укупно 64 добитника. Неколико писаца није дало чувени интервју магазину НИН након проглашења, али и без њих садржај обухвата антологијске разговоре са великанима попут Добрице Ћосића, Борислава Пекића, Оскара Давича, Миодрага Булатовића, Слободана Селенића, Данила Киша и других добитника закључно са интервјуом Данице Вукићевић из 2023. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана