Izašao 12. i 13. broj časopisa “Nova stvarnost”: Od poezije do putopisne proze

Milanka Mitrić
Izašao 12. i 13. broj časopisa “Nova stvarnost”: Od poezije do putopisne proze

BANjALUKA - Novo izdanje Časopisa za književnost, umjetnost i kulturu “Nova stvarnost”, Udruženja književnika Republike Srpske, za period od septembra do decembra prošle godine (12. i 13. broj) objavljeno je u elektronskom izdanju, koje je dostupno na zvaničnom sajtu Udruženja književnika Republike Srpske www.uk-rs.org.

Ovaj broj otvara pjesma “Dobriša Cesarić” Matije Bećkovića, a zatvaraju priče o osmim Međunarodnim književnim susretima, kao i o književnim nagradama “Đuro Damjanović” i “Stanko Rakita”.

Čitav časopis objedinjuje tekstove i zapise posvećene različitim vrstama umjetnosti, te je tako sadržaj samog časopisa razdijeljen na cjeline: esejistika, prevodi, poezija/proza, kritika, muzička umjetnost, likovna umjetnost, aforizmi, baština, putopisna proza i aktuelnosti.

Pred čitaocima su se tako našli eseji posvećeni određenim autorima i djelima, kao što su “Umetnost pripovedanja Petra Kočića” Miljka Šindića, “Vinaverovi ogledi o nekim srpskim piscima” Momčila Golijanina, zatim eseji Aleksandra Petrovića “Kecmanović i De Lorizon: Dijete u savremenom romanu”, “Muke naše s 'jatom'“ Boška Lomovića i esej Jovana Carana “Da li je bajka 'Baš čelik' literarna tvorevina?”.

- Uvek se može govoriti, pisati i pričati o Petru Kočiću, čoveku, borcu i piscu, narodnom tribunu, s povodom i bez povoda, na svakom mestu, u porodici, kući i školi, na narodnim zborovima i naučnim skupovima, svetkovinama i proslavama. Može se govoriti sa stanovišta prošlosti, kada je Kočić živeo i stvarao. On je klasik srpske pripovedne literature. I stanovišta sadašnjosti, u kojoj je Kočić naš savremenik, s nama i u nama po svojoj borbi za Istinu, Pravdu, Slobodu, Otadžbinu, Srpstvo i srpski jezik - bilježi, između ostalog, Miljko Šindić u svom eseju posvećenom Kočiću.

Interesantni tekstovi očekuju i posvećenike i ljubitelje književne kritike te razotkrivanja ili novog čitanja o poznatim i manje poznatim djelima. Tu su, između ostalih, zastupljeni tekstovi Stojana Bogdanovića “Raspravljanje Ranka Pavlovića sa pesnikom Rankom Pavlovićem”, Anđele Vuković “Maš(t)a i medvedi”, zatim “Ištvan Turci: poetika (ispunjavanja) praznine”, autorke Milice Milenković, “Bol koji govori” Slađane Milenković, “Studija kao prodisaj u jeziku” Milene Drpe, “Nad Kozarom u vremenu sadašnjem” Danijele Regojević i drugi.

Likovna djela u časopisu i na naslovnoj strani radovi su slikara Zorana Suvajca Zografa, kojem je posvećena cjelina “Umjetnik u fokusu”.

- Ono što Zorana Suvajca Zografa čini prepoznatljivim, a time i utemeljenim slikarom je njegova likovna razbarušenost koja je temeljena na ivici survavanja, odakle se može ponoru i podnebesju. To je likovni događaj koji preti sopstvenom potiranju - zabilježio je umjetnik Stojan Milanov o Zografu.

U segmentu časopisa posvećenom poeziji i prozi čitaoci mogu da nađu poeziju Ranka Pavlovića, Saše Nišavića, Miladina Tošića, Sunčice Radulović Torbice, Jovice Đurđića, Radmila V. Radovanovića, Valentine Milačić, zatim prozu Željke Avrić, Dragana Kesića, Đoke Petrovića i Rajka Krnete.

Čitaoci mogu da pročitaju i različite prevode poezije, koje su preveli Risto Vasilevski, Zorana Kostić, Biserka Rajčić i Goran Radičević, te prozu koju su preveli Milan Milošević i Milijan Simić.

U odjeljku posvećenom putopisnoj prozi zastupljen je tekst Viktora Lazića nazvan “Zapis o počasnom konzulu Srbije u Sudanu i životu sudanskog Srbina Ahmeda Mautija Hamada”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana