Kišovo svjedočenje o vlastitom životu

Aleksandra Rajković
Kišovo svjedočenje o vlastitom životu

Beograd - "Izabrani poetički spisi Danila Kiša" u tri knjige pojavili su se u izdanju Izdavačke kuće "Arhipelag", povodom 50. godišnjice od objavljivanja prvih Kišovih knjiga, kratkih romana "Mansarda" i "Psalam 44".

- "Arhipelag" je prošle godine objavio "Izabrana dela Danila Kiša" u sedam knjiga, koja obuhvataju praktično celokupnu prozu ovog modernog klasika. "Izabrani poetički spisi Danila Kiša" sadrže knjige "Čas anatomije" i "Gorki talog iskustva", kao i reprezentativni izbor Kišovih eseja, od njegovih ranih tekstova do tekstova iz njegove književne zaostavštine u knjizi "Poslednje pribežište zdravog razuma" - rekao je za "Glas Srpske" glavni i odgovorni urednik "Arhipelaga" Gojko Božović, koji je i priredio knjigu "Poslednje pribežište zdravog razuma".

Božović kaže da su u djelu Danila Kiša poetički spisi čitav jedan paralelni opus, jednako važan kao i piščeva proza.

- Govoreći o nastanku svojih knjiga i o poetici svoje književnosti, Kiš je u poetičkim spisima oblikovao neprevaziđeno poetičko svedočanstvo u srpskoj književnosti u čijem je središtu pitanje života i literature - kazao je Božović.

On je podsjetio da je Kišov "Čas anatomije" veliki polemički spis u kome ovaj pisac govori o književnosti, svojim djelima, ali i o politici i društvu.

- Proistekao iz velike polemike koju je Kiš vodio krajem sedamdesetih godina povodom novelističke knjige "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Čas anatomije" je jedna od ključnih knjiga moderne srpske književnosti, sa ogromnim uticajem na sve potonje književne generacije - ističe Božović.

"Gorki talog iskustva" je knjiga Kišovih razgovora i svjedočenja.

- U "Talogu", koji je priredila Mirjana Miočinović, veliki pisac govori o svojim knjigama, o svom životu i iskustvu, o prijateljima, o politici i sudbini, o najvećim izazovima pred kojima su se nalazili njegovi savremenici - rekao je Božović.

Antologijski izbor

- Izabrani eseji Danila Kiša, predstavljeni u knjizi "Poslednje pribežište zdravog razuma", obuhvataju vremenski raspon od njegovih ranih tekstova do tekstova iz njegove književne zaostavštine. Reč je o knjizi koja donosi antologijski izbor tekstova iz Kišovih knjiga i zaostavštine - kazao je Gojko Božović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana