Кишово свједочење о властитом животу

Александра Рајковић
Кишово свједочење о властитом животу

Београд - "Изабрани поетички списи Данила Киша" у три књиге појавили су се у издању Издавачке куће "Aрхипелаг", поводом 50. годишњице од објављивања првих Кишових књига, кратких романа "Мансарда" и "Псалам 44".

- "Aрхипелаг" је прошле године објавио "Изабрана дела Данила Киша" у седам књига, која обухватају практично целокупну прозу овог модерног класика. "Изабрани поетички списи Данила Киша" садрже књиге "Час анатомије" и "Горки талог искуства", као и репрезентативни избор Кишових есеја, од његових раних текстова до текстова из његове књижевне заоставштине у књизи "Последње прибежиште здравог разума" - рекао је за "Глас Српске" главни и одговорни уредник "Aрхипелага" Гојко Божовић, који је и приредио књигу "Последње прибежиште здравог разума".

Божовић каже да су у дјелу Данила Киша поетички списи читав један паралелни опус, једнако важан као и пишчева проза.

- Говорећи о настанку својих књига и о поетици своје књижевности, Киш је у поетичким списима обликовао непревазиђено поетичко сведочанство у српској књижевности у чијем је средишту питање живота и литературе - казао је Божовић.

Он је подсјетио да је Кишов "Час анатомије" велики полемички спис у коме овај писац говори о књижевности, својим дјелима, али и о политици и друштву.

- Проистекао из велике полемике коју је Киш водио крајем седамдесетих година поводом новелистичке књиге "Гробница за Бориса Давидовича", "Час анатомије" је једна од кључних књига модерне српске књижевности, са огромним утицајем на све потоње књижевне генерације - истиче Божовић.

"Горки талог искуства" је књига Кишових разговора и свједочења.

- У "Талогу", који је приредила Мирјана Миочиновић, велики писац говори о својим књигама, о свом животу и искуству, о пријатељима, о политици и судбини, о највећим изазовима пред којима су се налазили његови савременици - рекао је Божовић.

Aнтологијски избор

- Изабрани есеји Данила Киша, представљени у књизи "Последње прибежиште здравог разума", обухватају временски распон од његових раних текстова до текстова из његове књижевне заоставштине. Реч је о књизи која доноси антологијски избор текстова из Кишових књига и заоставштине - казао је Гојко Божовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана